Pentru noul sezon competițional 2018-2019, atunci când CSM Ceahlăul Piatra Neamț va activa în cadrul ligii a 3-a, seria I, antrenorul secund Lidi Chertic - posesor al licenței A Uefa, nu va mai face parte din staff-ul tehnic al formației pietrene.
Acesta a fost anunțat oficial în cursul zilei de vineri 22 iunie, de câtre conducerea clubului pietrean despre faptul că nu se mai regăsește în noua organigamă a ACSM Ceahlăul Piatra Neamț pentru noul sezon.
Lidi Chertic este profesor cu specializarea fotbal la LPS Piatra Neamț, pentru cei mai tineri care nu l-au prins jucând fotbal, menționăm faptul că a debutat ca și fotbalist la vârsta de 16 ani la Relonul Săvinești în divizia B într-o partidă cu CSM Suceava. După 4 sezoane s-a transferat la gruparea fanion a orașului, FC Ceahlăul, echipă antrenată la acea vreme de reputatul Țiți Dumitriu. În anii 80 a devenit un jucător de bază la defuncta FC Ceahlăul, club la care a activat cu succes pe poziția de mijlocaș stânga.
A început să joace fotbal de la 10 de ani. „Am fost chiar în prima generaţie de copii care a format grupele clubului Olimpia. De-a lungul anilor am fost antrenat de regretatul profesor Radu Toma, de Ion Mihalache şi de Mihai Radu“, rememorează Lidi Chertic începuturile sale în fotbal.
„Am evoluat pe postul de mijlocaş stânga şi reuşeam să marchez cam de opt-nouă ori pe sezon. Cel mai mult eram însă în postura de a centra şi de a oferi pase de gol colegilor din atac“, îşi aminteşte Lidi Chertic. Ani de-a rândul a evoluat alături de jucători pe care publicul nemţean i-a apreciat duminică de duminică, în meciurile disputate la matineu, de la ora 11.00. „În acele vremuri fotbalul nu era atât de mediatizat, iar spectatorii umpleau stadioanele chiar şi la meciurile din ligile inferioare“, mai spune fostul fotbalist într-un interviu acordat pentru adevărul.ro. Evoluţia sa a fost remarcată chiar din primul sezon la Ceahlăul, iar în 1981 a fost convocat în selecţionata B a României. După un turneu la Cremona şi un joc cu selecţionata similară a Italiei, Chertic s-a pomenit la revenirea acasă şi cu porecla „italianul“, atribuită de spectatorii nemţeni.
Mijlocaşul şi-a pus ghetele în cui cu două sezoane înainte ca Ceahlăul să ajungă pentru prima dată în prima ligă şi a trăit din tribune emoţia promovării la finele sezonului 1992-1993. Din 2004 a fost antrenor la Centrul de Copii şi Juniori al Clubului Ceahlăul, iar rezultatele muncii sale nu au întârziat să apară.
Finala Cupa Hagi Danone în 2010, pregătirea formațiilor de juniori din cadrul lui FC Ceahlăul, inclusiv calificarea la turneul ELITA în 2016 sunt doar câteva din reperele activității la nivelul centrului de copii și juniori.
Lidi Chertic a antrenat ca antrenor principal și la liga a 2-a în mandatul lui Angelo Masssone în 2 partide de pe teren propriu cu Rapid București și Academica Clinceni, a fost deasemenea secundul lui Stefano Maccoppi în ultimul an de liga a 2-a, alături de Florin Anton, trăind intens momentele care aveau să ducă la dispariția de pe firmamentul fotbalului românesc a legendarului Ceahlăul.
Din toamna lui 2016, a fost cooptat ca și antrenor secund la nou înființata CSM Ceahlăul, aducându-și o contribuție importantă alături de Toader Șteț, Vali Avădanei și Florin Anton iar din iarna lui 2017 sub comanda lui Gabi Rădulescu - noul antrenor principal, la dezvoltarea noului club de fotbal al orașului.
Odată cu accederea în liga a 3-a din această vară, planurile conducerii administrative se pare că nu au mai coincis cu planurile antrenorului Lidi Chertic, antrenorul pietrean fiind anunțat oficial vineri despre faptul că ”Nu mai faceți parte din viitorul nostru proiect”.
Antrenorul Lidi Chertic a preferat să nu comenteze prea mult această decizie a conducerii menționând că : " încerc să mă delimitez de tot ceea ce se întâmplă în aceste zile la ACSM Ceahlăul " .
CSM Ceahlăul Piatra Neamț formație proaspăt promovată în L3, se află în vacană până pe data de 16 iulie și la ora actuală nu știe cu certitudine pe ce buget se va putea baza în noul sezon competițional.
Președintele Roca intenționează să convoace o adunare cu toți factorii de decizie din oraș și județ înainte de startul pregătirilor, pentru a putea stabili un obiectiv realist bazat pe posibilitățile actuale ale echipei, una formată în marea majoritate din jucători tineri și lipsiți de experiență.
Clubul CSM Ceahlăul se află în tratative cu o serie de jucători cu experiență, pentru acoperirea posturilor deficitare, însă în lipsa unei finanțari adecvate eșalonului 3, obiectivul nu poate fi decât unul de consolidare al clubului (care are numai 2 ani!!!), de creștere și formare al tinerilor jucători din propria pepinieră, de atragere a publicului la stadion și de practicare a unui joc frumos, eficient, spectaculos, plăcut spectatorilor.
În condițiile în care cluburi precum AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, Suporter Club Oțelul Galați, Foresta Suceava (recent a primit o finanțare de 800 000 de roni din partea autorităților locale), Știința Miroslava, beneficiiază de o susținere financiară superioară, obiectivul de promovare în L2 încă din primul sezon pare fi la această oră unul cel puțin hazardat. Să sperăm că autoritățile locale și factorii economici din oraș vor întinde în această vară o mână tânărului club pietrean, altfel, ne așteaptă 2-3 sezoane de L3 - cel puțin, de consolidare și construcție a unei formații bazate pe elementele tinere locale și din împrejurimi. Performanța nu se poate face oricum, cere multă muncă, pasiune, dar și investiții pe măsură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu