vineri, 19 iulie 2019

EXCLUSIV: Interviu Cristi Vornicu - Președinte al Comisiei de Fotbal în Sală al FRF și manager Futsal Ceahlăul

Cum vacanța se apropie de sfârșit pentru iubitorii fotbalului și futsalului din Piatra Neamț, m-am gândit în aceste zile să îl abordez pe d-nul Cristi Vornicu - cunoscut publicului din Piatra Neamț ca manager al clubului de futsal de liga a 2-a Ceahlăul Piatra Neamț dar ca și membru în Comitetul Executiv al FRF, acolo unde este Președintele Comisiei de Fotbal în Sală.
Dacă despre selecția continuă care se dorește la echipa de juniori, am promovat și noi anunțul pe blogul nostru în speranța unei revitalizări a futsalului la Piatra Neamț, cel puțin alte trei teme am dorit să le atingem împreună, fiecare desigur luată separat, din perspectiva unui om avizat, care lucrează la implementarea unor programe promovate de FRF în ultima vreme și care au fost mai puțin explicate publicului larg. 
Despre clasificarea Academiilor și până la urmă ce se dorește pentru tinerii fotbaliști la nivel de Federație, despre modul cum aceștia pot progresa în carieră ajungând la formații de top care își pot permite instruirea lor la cel mai înalt nivel, despre rolul FRF în dezvoltarea și extinderea la nivel național a fotbalului feminin dar și legat de echipa de seniori de futsal din orașul natal pe care o manageriază și în încheiere pentru iubitorii fotbalului din eșalonul 3, oficialul FRF ne explică criteriile de completare a seriilor la eșalonul 3, în cazul în care vor fi locuri disponibile în caz de neînscriere (termenul limită a expirat pe 18 iulie la orele 17:00) a formațiilor ce îndeplinesc criteriul sportiv.
Toate aceste aspecte în materialul de mai jos:


Cristi Vornicu – membru în Comitetul Executuv FRF, manager Futsal Ceahlăul : 


“ Ce ne dorim pentru un jucător, pentru un copil bun? Ne dorim ca el să rămână blocat la un club care poate nu-i poate oferi o instruire la cel mai înalt nivel și copilul ăla să se piardă, sau ne dorim ca acel copil să beneficieze de oportunitatea să meargă la un club care are o bază materială foarte bună, își permite să dea o alimentație cum trebuie, își permite să dea o vitaminizare copilului, să-i acorde asistența medicală corespunzătoare în momentul în care copilul are o accidentare, își permite să îl țină la o școală bună sau să se îngrijească și de partea școlară, are antrenori buni, calificați, și atunci aceasta este întrebarea. Ne cramponăm de ideea că eu am găsit copilul, dacă nu îmi dai atâta nu ți-l dau...poate copilul ăla rămânea blocat. Nu mai putea să meargă în altă parte. Și copilul ăla îl pierzi, e foarte simplu. Ori îl pierzi pentru că el nu mai crește valoric deși are un talent foarte bun, ori îl pierzi pentru că la un moment dat el va fi dezamăgit și se va lăsa de fotbal. Atunci, pe principiul ăsta pe care se dorește ca să se meargă, copiilor buni, le oferim posibilitatea să ajungă la cluburile care le pot oferi o instruire la cel mai înalt nivel. Începând cu modificările de regulament din RSTJF și continuând cu clasificarea academică. 
Clasificarea academiilor s-a făcut pe baza unui raport pe care fiecare club l-a trimis Federației. Din cele 6 puncte de bază care se punctează, acele 6 puncte se dezvoltă fiecare în parte mult mai în amănunt, fiecare club a spus eu am asta, am asta, am asta, etc. Noi am avut rezultatele astea, fiecare club și-a depus propriile rezultate, pentru care a primit puncte.  A contat mult și istoria fiecărui club în parte, tradiția...unele au punctat și la acest aspect. Apoi colaborarea cu Academiile celebre din lume, gen Celta Vigo sau Atletico Madrid, antrenori calificați la toate grupele de juniori, unii și din străinătate, sportivii promovați de cluburi la loturile naționale, etc. Federația a trimis proprii oameni în vizită la cluburi pentru a vedea dacă cele declarate sunt reale. Fiecare club în parte a fost verificat dacă cele declarate în raport sunt conforme. 
În esență, acesta este principiul de la care se pornește. Un copil bun i se oferă posibilitatea să ajungă la un club care poate să îi dea o instruire la cel mai înalt nivel. Din păcate, ACSM Ceahlăul Piatra Neamț atâtea puncte a putut aduna. Vor juca în campionatul național al juniorilor. Asta nu înseamnă că la Ceahlăul nu se face o instruire bună. Pot juca și pot caștiga campionatul național de juniori, la fel și Juniorul Vaslui, un alt club foarte puternic la acest nivel de vârstă. Sunt convins că președintele Roca, antrenorul Rădulescu și toți oamenii din club, după cum îi cunosc eu, vor face totul pentru ca în viitor să înbunătățească acest punctaj. 
Acesta este un clasament făcut pe baza unor criterii stabilite clar, acceptate de Comitetul Executiv la momentul oportun, sugerate de firma de consultanță olandeză NMC Bright, care are peste 15 ani de experiență în evaluarea, clasificarea și activitatea de consultanță a academiilor de fotbal europene. 
Cred că la momentul de față trebuie să primeze interesul național. Trebuie să ne dezvoltăm academiile, iar dezvoltarea nu se poate face decât în genul ăsta, într-o competiție care trebuie să fie stimulativă, când ajungi acolo, să îți dezvolți academia, inclusiv cei 10% din suma de transfer a jucătorilor să o investestești în propriu centru, regulă care a fost introdusă în manualul de licențiere încă din 2016. "

Despre dezvoltarea fotbalul feminin în România și care este rolul FRF 
" Din sezonul următor cluburile de liga 1 vor trebui să investească și în fotbalul feminin. Vor fi niște pași la început. Mai întâi își fac formații la nivelul ligii a 3-a, sunt permise pe asociere, este un model care există în vest. La futsal acest gen de asociere este doar în Portugalia, iar din păcate nu am reușit să îmi conving colegii să îl adoptăm și noi. La fotbalul feminin însă există...o să regăsim pe Juventus în Italia, în Anglia la Manchester City, Liverpool, în Franța, Lyon care este și campioana Europei, în Germania le regăsim pe Bayern Munchen, Wolfsburg – formații de tradiție care au și echipe feminine. E mai simplu la ei, pentru că te duci pe un teren unde selecția este zero, la fete, ai de unde atrage, ai baza materială (stadioane, terenuri, vestiare, etc) unde să joci, spectatori la meciuri. La Juventus, când a devenit campioană națională, au avut 40 000 de spectatori la meciuri...la meciuri de fotbal feminin. 
Aceasta este o decizie internă a FRF, însă UEFA sprijină fotbalul feminin atât prin competițiile pe care le organizează cât și prin suportul logistic și financiar pe care îl acordă federațiilor. până la urmă este o decizie care se adresează acelui segment din societate care reprezintă peste 50% (femeile). "

Despre planurile pentru noul sezon la Futsal Ceahlăul Piatra Neamț


" În primul rând la seniori ne dorim să promovăm tinerii. Pentru că din sezonul acesta, dacă tot sunt în Comitetul Executiv al FRF, am stabilit niște reguli noi, echipele de primă ligă la futsal sunt obligate să aibă permanent în teren un jucător U-23, născut 1996 sau mai mic format la nivel național și eligibil pentru echipele naționale ale României. Tot din acest sezon, la liga a 2-a, pe același principiu, jucătorul pe care trebuie să îl ții permanent în teren este U-21, respectiv 1998 sau mai mic. În contexul acesta, trebuie să avem pe foaia de joc 3 jucători U-21, pntru ca să îi poți rula. În aceste condiții, este clar că obiectivul nostru este să promovăm cât mai mulți tineri, am și discutat cu echipa, vom face un mix între jucătorii mai experimentați și cei mai tineri, care merită să fie promovați la prima echipă. Mergem în continuare pe jucători localnici, asta ne și dorim, eu sunt pe principiul că liga a 2-a la futsal este o ligă de amatori, echipele de liga a 2-a trebuie să fie ajutate de comunitatea locală,  dar în același timp, și ele, ar trebui să întoarcă către comunitate ceva. Să joci doar cu jucătorii localnici e până la urmă o chestie de suflet. Despre sistemul de desfășurare al ligii a 2-a, acolo unde evoluează și Futsal Ceahlăul Piatra Neamț...mai întâi trebuie să se încheie termenul de înscriere în competiție care este până la 31 iulie. În momentul când vom ști exact câte echipe s-au înscris (din informațiile pe care le am unele echipe nu se vor mai înscrie, vor fi însă și alte formații noi), vom ști exact și sistemul competițional. Cred că vom fi între 8 și 10 formații în acest sezon 2019-2020 al ligii a 2-a la futsal. Nu avem o presiune de rezultate, bineînțeles că ne vom dori să câștigăm fiecare meci. Scopul principal este să îi integrăm pe cei patru tineri care au făcut pasul la echipa mare. Unii dintre ei au mai prins minute la echipa mare, dar cred că le trebuie mai mult. În acest sezon le voi da ocazia să joace mult mai mult.  Prin implementarea acestei noi reguli, cel puțin unul din ei va fi permanent în teren. "

REGULAMENT DE COMPLETARE A SERIILOR LA LIGA A 3-A 
" Există o prevedere regulamentară care stipulează modul de atribuire a locurilor disponibile la liga a 3-a. Primul criteriu de completare este cu formațiile retrogradate din liga a 3-a, dacă acestea doresc să se înscrie, apoi este vorba de formațiile satelit ale cluburilor de Liga 1 și a 2-a și în ultima instanță chiar și formații din campionatul național al Elitelor (acum câțiva ani a fost cazul Unirea Alba Iulia). Toate aceste criterii sunt EXCEPȚII...doar dacă rămân locuri libere. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu