miercuri, 4 iulie 2018

Volei masculin A1 | VCM Piatra Neamț a promovat pe "burta goală" ! | Datoriile mari și lipsa unui sprijin financiar adecvat primului eșalon, pun sub semnul întrebării participarea în A1

A mai rămas mai puțin de o lună până la 1 august - dată la care conducerea executivă a VCM Piatra Neamț ar trebui să confirme oficial prin depunerea actelor de înscriere la FRV - participarea în A1, primul eșalon al voleiului masculin românesc.
Situația financiară a clubului este însă una delicată, singura echipă de volei a orașului ce urmează sau nu a evolua în primul eșalon, a acumulat datorii începând cu anul trecut, iar salariații (jucătorii și antrenorii) au restanțe financiare de la începutul anului 2018. 
La ora actuală, echipa are o datorie de 450 de milioane de lei, adică 4,5 miliarde vechi, sumă adunată din noiembrie 2017 pînă în prezent. Jucătorii nu şi-au mai luat salariile din luna ianuarie. Eu am făcut două împrumuturi la CAR de 80.000 de lei şi am stricat şi un depozit bancar de 50.000 de lei, reuşind în felul acesta să asigur participarea echipei în campionatul diviziei secunde şi participarea la turneele de promovare. După turneul de la Câmpia Turzii, unde am obţinut dreptul de a evolua în A1, am fost în vestiarul băieţilor să le mulţumesc pentru toleranţa pe care au avut-o faţă de această situaţie. Până la 1 august trebuie să achit această datorie, dar prezenţa în prima divizie ar mai însemna încă 700.000 de lei, bani necesari pînă în luna decembrie " a prezentat directorul executiv Constantin Niță datele despre situația financiară actuală a formației de volei masculin VCM Piatra Neamț.
La ora actuală, echipa de volei băieți poate conta doar pe banii alocați de Consiliul Județean - cei 200.000 de roni, Primăria Piatra Neamț nu a mai sprijin voleiul masculin din 2016 (există un litigiu pe rol), iar șansele ca să se schimbe ceva pe ultima sută de metri sunt aproape nule.
" Echipa nu a mai beneficiat de bani din bugetul local din martie 2016. Nu am mai primit nici o susţinere financiară, nici de o eşalonare a datoriei faţă de Curtea de Conturi, cu excepţia unei compensări de 50.000 de lei, rămânând ca în justiţie să mai primesc 160.000 de lei, sumă aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local în septembrie 2016 şi care nu a fost dusă la îndeplinire de conducerea primăriei. În decembrie 2017 ni s-a promis compensarea acestei sume de 160.000 de lei, dar ulterior tot domnul primar a refuzat-o motivând că nu vrea să aibă probleme pe la DNA. Practic nu ni se recunosc deconturile depuse la primărie încă din decembrie 2016“, a ținut să precizeze directorul Niţă. Acesta a căutat o altă variantă, prin Asociaţia Judeţeană de Volei, care a solicitat un sprijin financiar din bugetul local de 300.000 de lei. 
Nemulţumirea grupării de volei de la Piatra Neamţ este că nu a fost felicitată de autorităţile locale cu ocazia revenirii în prima divizie, şi, cel mai grav, nu s-a acordat nici un sprijin financiar pentru cei 50 de ani împliniţi recent de la înfiinţarea acestei echipe. În toate oraşele care au echipe în prima divizie s-au făcut parteneriate pentru susţinerea echipelor, nu proiecte de finanţare cu fonduri nerambursabile. Aşa e şi la Zalău, şi la Galaţi, la Blaj, la Bacău, la Craiova, la Cluj Napoca…La Zalău, de exemplu, CJ Sălaj alocă echipei de volei 700.000 de euro. Speranţa noastră este că şi sponsorii doresc o echipă a oraşului Piatra Neamţ în prima ligă. Autorităţile locale şi judeţene nu-şi doresc acelaşi lucru? În speranţa că toţi aceşti oameni de bună credinţă vor fi lângă echipă şi vor asigura necesarul financiar, le mulţumesc anticipat“, a mai spus directorul clubului pietrean.
Noul sistem competițional pentru DIVIZIA A1, formațiile participante, dar și unele modificări legate de timpul tehnic de odihnă au apărut deja în presă, așa că le vom reproduce mai jos și noi, în speranța că și VCM LPS Piatra Neamț va rezolva fericit în cel mai scurt timp situația financiară precară pe care o traversează.

Divizia A1 la volei masculin, ediția 2018-2019

1. SCM U Craiova
2. ACS Volei Municipal Zalău
3. VCM LPS Piatra Neamț
4. Unirea Dej
5. Arcada Galați
6. CS Municipal București
7. Dinamo București
8. CSM Cîmpia Turzii
9. Steaua București
10. Tricolorul LMV Ploiești
11. Știința Explorări Baia Mare
12. Universitatea Cluj

Sistemul de desfășurare al Diviziei A1 a rămas același ca în sezonul trecut, tot fără play-off şi play-out. Astfel, după disputarea celor 22 de partide din sezonul regulat, ocupantele locurilor 1-6 vor mai juca un mini-campionat de 10 etape, tur-retur, pentru a stabili campioana României și echipele calificate în Cupele Europene. La rândul lor, ocupantele locurilor 7-12 vor juca și ele un mini-campionat de 10 etape, tur-retur, pentru a stabili cele două echipe retrogradate în Divizia A2. Cele 12 formații își vor păstra punctajul acumulat în sezonul regulat. Astfel, fiecare echipă va disputa câte 32 de meciuri în campionat. Prima etapă va avea loc pe 27 octombrie 2018, la feminin, respectiv pe 13 octombrie 2018, la masculin.
Să mai precizăm și faptul că FR Volei, prin Consiliul Director, a decis alinierea voleiului românesc la hotărârile CEV și FIVB, prin "scoaterea Timpului Tehnic de Odihnă (n.r. - minutul de pauză luat când scorul ajungea la punctul 8 și la punctul 16 în dreptul unei echipe, respectiv la punctul 8 în tie-break), la toate nivelele competiționale".
Foarte probabil, Supercupa României nu va mai fi decernată în actualul sezon, pentru că ambele campioane, CSM București și Tricolorul LMV Ploiești, au câștigat și Cupa României!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu