joi, 29 aprilie 2021

Fotbal liga a 3-a, Seria I | Comisia de Disciplină și Etică a FRF a dat VERDICTUL în mediatizatul caz CSM Bucovina Rădăuți- ACS Foresta Suceava. Nu e TENTATIVĂ DE MITĂ la arbitri ci DEFICIENȚE de organizare. Amenzile sunt la nivelul minim prevăzut în RD actualizat

 

Pe 20 martie a avut loc meciul Bucovina Rădăuți - Foresta Suceava. Rezultatul a fost 1-1 și a păstrat strânsă concurența pentru promovarea în liga a doua. Înainte de meci însă, gazdele au încercat să rezolve victoria cu niște bani, cel puțin așa insinuează gsp.ro într-un material apărut în exclusivitate la vremea respectivă.

Arbitrul Sorin Vădana s-a trezit în vestiar cu 6.000 de lei. Suma era plata pentru ca Bucovina să câștige meciul. „Centralul" a fotografiat banii și a înștiințat imediat după joc Comisia Centrală a Arbitrilor. 

Culmea, e că, la meciul respectiv, Vădana era supervizat de un observator de top, Constantin Gheorghe din Suceava.

Acesta din urmă, fost arbitru important, fusese trimis la meci ca să vadă dacă Vădana e un arbitru îndeajuns de bun ca să fie promovat în prima ligă.

Comisiile FRF au tot amânat  cazul

 până astăzi, 29 aprilie, cu o zi înaintea ultimei etape a sezonului la L3

CCA a raportat la rândul său totul către FRF, inclusiv suma pe care o primise arbitrul ca să participe la trucarea meciului și faptul că el fotografiase bancnotele. De atunci, comisiile tot amână cazul, deși a trecut o lună de la petrecerea faptelor. Un termen a existat și marți, când Federația a hotărât să amâne iar procesul pentru 26 aprilie. 

Regulamentul prevede excluderea din competiție a clubului care încearcă să aranjeze un meci. Bucovina Rădăuți ar fi în culpă, așadar, numai că FRF tot mută cazul, în condițiile în care urmează ultimele două etape din liga a treia, în care Bucovina, Foresta Suceava și Știința Miroslava luptă pentru două locuri de play-off.


Ce prevede art.83/7 din Regulamentul Disciplinar actualizat al FRF pentru care a fost judecat clubul CSM Bucovina Rădăuți:

Încălcarea altor dispoziţii ale ROAF privind organizarea în condiţii regulamentare a jocului (permiterea accesului publicului în stadion peste 90% din capacitate, vânzarea băuturilor alcoolice în stadion, accesul unor persoane neautorizate în incinta terenului, pe culoarele de acces şi la vestiare, neafişarea în stadion a regulilor ce trebuie respectate de spectatori, existenţa în stadion a unor obiecte sau materiale interzise, neasigurarea condiţiilor pentru activitatea presei, interzicerea nejustificată a înregistrării audio-video a jocului de către orice alt club, neprezentarea antrenorilor principali la conferinţa de presă de după joc, omisiunea imprimării pe documentele de acces a sectorului, rândului şi locului ce urmează să fie ocupateprecum şi orice alte încălcări de la prevederile ROAF privind organizarea jocului), se sancţionează gradual, cu penalitate sportivă de la 10.000 la 100.000 lei, la fiecare nouă abatere penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul în cauză va fi sancționat cu interzicerea organizării jocurilor pe stadionul propriu de la 1 la 4 jocuri cumulat cu penalitatea de 100.000 lei.

Pentru ce au fost amendați un stewart al clubului organizator și președintele clubului CSM Bucovina Rădăuți:

Articolul 60 bis – Integritatea meciurilor 

1 Persoanele, care se află sub incidența reglementărilor FRF, trebuie să se abțină de la orice tip de comportament care atentează sau este susceptibil să atenteze la integritatea meciurilor și a competițiilor organizate de FRF, precum și să colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acţiuni. 

2.Reprezintă încălcări ale acestei reguli, în mod special: 

a) a acționa de o manieră menită a influența derularea și/sau a rezultatului unui meci sau a unei competiții, printr-un comportament contrar stipulațiilor statutare ale FRF, în vederea obținerii unui avantaj pentru sine însuși sau pentru un terț.

4 Abaterile prevăzute în prezentul articol se sancționează cu măsura suspendării de la o lună la 12 luni și penalitate sportivă de la 10.000 lei la 150.000 de lei

Ca și concluzie: FRF a transformat " cel mai mediatizat caz de corupție din fotbalul românesc din ultimii 5 ani la nivelul fotbalului mic " așa cum a fost prezentat cel puțin în cotidianul de sport nr.1 din România, gsp.ro, într-o gravă problemă de organizare a jocului de pe teren propriu a clubului gazdă, CSM Bucovina Rădăuți, echipa de fotbal nefiind prejudiciată în niciun fel din punct de vedere sportiv.

Cuantumul amenzilor aplicate de Comisia De Disciplină și Etică, însumate se ridică la 35.000 de roni, fiind aproape de nivelul minim prevăzut la articolele citate mai sus din Regulamentul Disciplinar, în timp ce perioada de suspendare pentru cei 2 oficiali ( un stewart și președintele clubului) este de 3 luni, adică fix până la startul noului sezon, cel mai probabil la început de septembrie.

În plan sportiv, clubul CSM Bucovina Rădăuți dispută mâine, vineri, 30 aprilie, de la ora 15:00, ultimul joc din sezonul regular la Tg.Neamț în compania formației Bradu Borca, grupare care a riscat o neprogramare datorită neplății baremurilor către oficiali la ultimul joc de acasă, cu CS Știința Miroslava. Cumva cei de la Borca au făcut rost de bani în ultimul moment, așa că jocul de mâine de la Tg.Neamt va avea loc.

CSM Bucovina Rădăuți va juca la primul baraj de promovare la L2, cu una din cele 2 formații de pe primele locuri din seria II-a (Dacia Unirea Brăila sau SC Oțelul Galați) în datele de 8 și 15 mai, iar în eventualitatea unei calificări, va juca al 2-lea baraj în datele de 22, respectiv 29 mai cu învingătoarea din celălalt prim baraj.

Foto: Cristian Ploșceac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu