Cum a fost posibil acest eșec anunțat pentru fotbalul pietrean?
Cu riscul de a supăra pe mulți din cei implicați în noul proiect CSM Ceahlăul a fost o proiecție nerealistă, neadaptată realităților fotbalului de la noi, fotbal de eșalon III, acolo unde pentru atingerea obiectivului este nevoie și de jucători cu experiență dar și de un director sportiv și de oameni de calitate în club la toate nivelurile, care să fi avut în portofoliu cel puțin 2-3 tentative reușite la acest nivel, experiența primelor ligi sau măcar expertiza care să garanteze că acest proiect poate fi dus până la capăt cu succes.
A fost un sezon început prost în vară, cu înfrângeri acasă la Foresta și Bucovina pe teren și cu CS Sporting Juniorul Vaslui la masa verde, dar și un eșec la scor (0-4) la Miroslava, un rezultat de egalitate obținut în condiții speciale la Tg.Neamț cu Bradu Borca, acolo unde fruntașele seriei au câștigat fără probleme, cu o formație pietreană încropită în timp scurt de profesorul Rădulescu, din jucători pe care acesta îi cunoștea foarte bine (majoritatea dintre ei de la grupele de copii și juniori). Transferurile nu au fost nici ele dintre cele mai grozave, poate doar parțial rutinatul Denis Botezatu și-a devedit utilitatea, iar ușurința cu care s-a renunțat în vară la o serie de jucători valoroși care au dus greul în campionatul trecut, este de-a dreptul una dezarmantă și de neînțeles.
Cu 6 înfrângeri în 16 etape ce ar mai putea fi spus? Este o întâmplare? Noi credem că nu...dar până la urmă nu contează ce credem noi, contează ce cred cei care finanțează echipa.
Paradoxal față de celelalte 3 sezoane, banii nu au fost o problemă în acest sezon, de aici și frustrarea celor care au crezut că accederea la baraje în prima fază și apoi de ce nu o promovare încă din acest sezon, ar fi fost un obiectiv pe deplin realizabil.
Sprijinul financiar important primit din partea CJ Neamț în septembrie, despre care am vorbit la vremea respectivă, mai bine de dublu față de stagiunea trecută, la care s-a adăugat din octombrie sosirea la echipă a noului INVESTITOR păreau la prima vedere ingredientele necesare și suficiente pentru ascensiunea de primăvară spre locurile de baraj.
Victoriile din primele 2 etape cu Foresta Suceava și Știința Miroslava au creat un uriaș val de încredere și optimism sub Pietricica, iar ascensiunea spre primele locuri părea perfect posibilă în ciuda faptului că numărul de etape din mini-retur îndemna la un parcurs perfect fără pași greșiți.
Au venit meciurile din deplasare cu Bucovina Rădăuți și Hușana Huși, partide în care pietrenii au comis pe fondul lipsei de experiență și poate și datorită mizei sportive și financiare, toate greșelile posibile pe care le poate face o formație necoaptă pentru marea performanță.
Starea de nervozitate excesivă manifestată la nivelul bancii tehnice s-a revărsat negativ și asupra echipei, care, în lipsa unui adevărat lider din teren, nu a știut cum gestioneze momentele dificile care apar pe parcursul unui joc.
Cel puțin la Rădăuți echipa nu a fost deloc în meci. S-a invocat unele decizii de arbitraj nefavorabile pietrenilor luate de brigada de arbitri, dar jocul a suferit enorm. Dacă ocazii nu și-au creat la Rădăuți, pietrenii au punctat la capitolul cartonașe, acolo unde au luat galbene și roșii cu nemiluita, situație care avea să se repete din păcate și la Huși, acolo unde, trebuie să recunoaștem că echipa a avut și momente de joc mai bune, însă eliminările corecte în tabăra noastră dictate de centralul Amorăriței au dezechilibrat decisiv formația pregătită de profesorul Rădulescu.
Cartonașele galbene luate în mod de-a dreptul prostesc de Andrei Mateiciuc în duelurile cu căpitanul hușenilor Agrigoroaiei, eu dar cred că și ceilalți care au urmărit partida nu le-am înțeles...iar gestul reprobabil comis de căpitanul echipei Cristian Barb, cel care și-a lăsat echipa în 9 jucători la scorul de 1-1, este cu atât mai greu de înterpretat și înțeles.
Cum egalul nu avantaja pe niciuna dintre formații, ultimele 20 de minute s-au jucat pe contre, iar avantajul de 2 jucători de partea Hușanei avea să se concretizeze și pe tabela de marcaj, victoria gazdelor absolut meritată de altfel fiind facilitată de prostiile comise de nemțeni pe tot parcursul jocului.
Nici deciziile băncii tehnice nu au fost dintre cele mai inspirate... Modibo Keita deși a făcut un joc bun etapa trecută cu Șomuzul a fost rezervă, iar Marius Matei un jucător de calitate și într-o bună formă sportivă a trebuit să lustruiască banca de rezerve...însă până la urmă antrenorii răspund de rezultate așa că deciziile lor deși neînțelese de toată lumea trebuiesc respectate.
Jocurile de la Rădăuți și Huși au descris imaginea neputinței și amatorismului care a definit acest sezon la Piatra Neamț...
Fără o conducere echilibrată și profesionistă (ce bun ar fi fost un director sportiv), echipa și-a pierdut reperele. Unii jucători, fără a da nume aici nu au valoare să joace la Piatra Neamț, la o formație ce se dorește a se bate la promovare, alții au ajuns la un anumit nivel de la care nu mai pot progresa, cel puțin nu cu actuala bancă tehnică.
Ce este de făcut în continuare?
Au mai rămas 2 etape...pietrenii vor termina sezonul cel mai probabil în vinerea mare, pe 30 aprilie, locul din clasament nici nu mai contează prea mult...3-4-5 oricum reprezintă un nou sezon pierdut la Piatra Neamț.
Singurul lucru bun din această primăvară îl reprezintă recuperarea palmaresului, culorilor și siglei vechii societăți. Poate din vară conducerea va fi mai inspirată și va ști să creeze în primul rând o organigramă formată din profesioniști care să și îndeplinească obiectivele fixate.
În continuare aveți formațiile de start ale confruntării de la Huși și un rezumat amplu al jocului oferit de Remus Mustățea de la Religia Sportului.
ACS Hușana Huși: Turiță - Agrigoroaiei, Rotaru, Deleanu, Gîrdea, Ciobanu, Dumitru, Țenu, Izmană, Chiriac
Rezerve: Solomon Teodor - Tătărușanu, Oncică, Jitaru, Sinescu, Tofan, Economou, Solomon Aurel, Cozma
ACSM Ceahlăul Piatra Neamț: Cîmpianu - Moroșanu, Cojocaru, Andreș, Ursu, Brab, Botezatu, Toma, Curpăn, Mateiciuc, Pîntea.
Rezerve: Chelaru - Song, Keita, Șincu, Agafiței, Anton, Matei, Mihalache, Vasile.
foto: Robin Vasilius și Sportul nemțean de performanță
video: Remus Mustățea - Religia Sportului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu