marți, 28 februarie 2017

INTERVIUMomentul zero în sportul românesc! Ministrul Marius Dunca: "O să facem Legea Sportului să fie foarte clară, vom cere şi părea Curţii de Conturi". Cum arată Bugetul Sportului pentru 2017
Finanţarea sportului continuă să fie o problemă în România. Majoritatea cluburilor supravieţuiesc doar cu ajutorul autorităţilor locale, întrucât sponsorii nu sunt încurajaţi să investească în sport. Dar şi acest ajutor venit de la Primării, Consilii Judeţene este interpretat diferit de la o localitate la alta, conform controalelor venite de la Curtea de Conturi, ANAF, etc. Astfel, unele cluburi trec ”testele” finanţării, altele îl pică, pentru că legea este aplicată diferit. Dacă vorbim de retribuţia sportivilor, pentru că acest lucru este cel mai fierbinte aspect al finanţărilor, la nivel naţional avem o bulibăşeală totală: plăţile se fac în baza unor PFA-uri, Societăţi Comerciale, convenţii civile, contracte de muncă, pe fundaţii etc, fiecare grupare încercând să găsească portiţa legală, în funcţie şi de forma de organizare, club de drept public, club de drept privat, etc.
Într-o discuţie cu ministrul Marius Dunca, acesta a susţinut că Guvernul va pregăti o nouă Lege a Sportului, adaptată la perioada de azi: ”O să facem Legea să fie foarte clară, vom cere şi părea Curţii de Conturi. Orice vom face, vom cere şi părerea lor. Este un moment în care trebuie să ne punem toţi la masă, toţi factorii decizionali şi să găsim soluţii. Să nu mai aruncăm vina, am făcut, e de vină Curtea de Conturi că a venit şi ne-a sesizat şi blocăm finanţarea. NU! Până să vină Curtea de Conturi, noi trebuie să respectăm legislaţia în vigoare”.
Ministrul Tineretului şi Sportului a definit anul 2017 ca un moment zero al sportului românesc, ”în care trebuie să conştientizăm că mai jos de atât nu putem. Avem nevoie de un restart pentru tot ceea ce înseamnă sport”. Primul pas în tentativa de a reclădi temelia sportului românesc a fost înfiinţarea unui Consiliu Naţional al Mişcării Sportive, în care au fost implicate mai multe Ministere şi care va avea rolul să reglementeze mai multe probleme din punct de vedere legal.
”În şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, am înfiinţat Consiliul Naţional al Mişcării Sportive. Fac parte din acest Consiliu: preşedinte – ministru MTS, vicepreşedinţi - secretarul de stat şi subsecretarul de la MTS, membri, la nivel de secretari de stat – Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Mediului de Afaceri, Ministerul Afacerilor Interne, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie. În cadrul Consiliului, vom dezbate, o să discutăm Legea Sportului, vom asculta părerea oamenilor de afaceri, ce îşi doresc ei. Îşi doresc să finanţeze, dar vrem să auzim de la specialişti. Avem problemele de salarizare. Vă dau un exemplu, profesorii-antrenori au salariul minim pe economie, trebuie să reglăm şi lucrurile acestea. La orice activitate sportivă trebuie să implicăm toţi primarii, din acest motiv am cerut şi Ministerul Dezvoltării pentru că este un moment în care trebuie să conştientizăm problemele reale ale sportului. De când am venit ministru nu vreau să caut cine este vinovat, ştiu doar care sunt problemele. Am avut discuţii cu Federaţiile, cu Direcţiile Judeţene de Tineret şi Sport, cu cluburile care le avem în subordine, vreau să mă întâlnesc cu reprezentanţii presei pentru că ei ştiu foarte bine care sunt problemele, după care le analizăm, avem o radiografie clară şi cred că suntem responsabili de ceea ce se va întâmpla în viitor. Cu siguranţă, legislaţie, dacă eu stat nu pot să te sprijin financiar, măcar încerc să las o portiţă legală ca mediul de afaceri să vină în sprijinul sportului”, a detaliat ministrul Tineretului şi Sportului.
  • ” Rolul Consiliului Naţional al Mişcării Sportive este să reglementeze legea, ca să nu mai fie interpretată, să dea posibilitatea tuturor să suţină sportul, că vorbim de Primării, că vorbim de Consilii Judeţene, că vorbim de Mediul de Afaceri, să avem o legislaţie definită, clară şi o transparenţă Marius Dunca, ministru Tineretului şi Sportului.
  • În spaţiul public, în ultimele zile, s-au vehiculat informaţii conform cărora actualul Guvern ar dori să plafoneze salariilor sportivilor, plătite de la bugetul de stat sau de la cel al autorităţile locale, până a echivalentul a trei salarii medii pe economie, adică aproximativ 1.500 de euro. Ministrul a negat informaţiile şi a susţinut că nu există o astfel de iniţiativă: ” Nu am cunoştinţă de aşa ceva. Ca să ai o iniţiativă, trebuie să ai consultare prealabilă a Ministerelor implicate. Nici nu am auzit vreo discuţie, nu am fost chemaţi la vreo dezbatere sau să lucrăm pe această iniţiativă ”.
    70 de milioane de euro, bugetul MTS pentru 2017
    Bugetul Sportului pentru 2017 este ” puţin mai mare decât anul trecut, deşi nu suntem în an olimpic. Iar estimările noastre de venituri proprii sunt mult mai mari ”, a susţinut Marius Dunca. În cifre, Bugetul Sportului este în valoare de 316.348.000 de lei, creştrea fiind de 0,26% faţă de 2016, iar veniturile proprii vor reprezenta 115.530.000 de lei, faţă de 103.000.000 lei în 2016.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 3-a, AMICAL | ACSM Ceahlăul II Piatra Neamț - CS Aerostar Bacău 1-2 (0-2)

  Vineri 31 ianuarie de la orele 14:00 pe terenul sintetic din cadrul complexului sportiv Ceahlăul, echipa satelit de L3 -locul 10 în seria ...