marți, 9 aprilie 2024

Fotbal liga a 2-a | Se REPETĂ SCENARIUL din 2016? Părăsită de Autoritățile locale și județene "Noul vis galben-negru" ar putea deveni ISTORIE în mai puțin de o lună!

 

Fotbalul este iubit la Piatra Neamț doar la nivel declarativ de autoritățile locale și județene. Ne aflăm în an electoral și dacă prin alte părți plouă cu milioane de euro pentru echipele reprezentative la nivel național, în urbea de sub Pietricica după "era Ștefan" cei care s-au perindat în fruntea orașului și a județului nu au găsit niciodată finanțare pentru sportul nemțean de mare performanță.
Rând pe rând am pus cruce voleiului feminin și masculin, handbalul masculin este în moarte clinică iar cel feminin cel mai probabil va sucomba în această vară sub povara datoriilor.
La fotbal la fel ca și în urmă cu 8 ani, oficialitățile orașului par să asiste impasibile la dispariția echipei de fotbal reprezentative din oraș invocându-se diferite scuze și subterfugii legale precum că fotbalul este o activitate ce trebuie să se întrețină singură din banii privați. 
Dacă in 2016 ni s-a spus varianta ca legendarul FC Ceahlăul SA era o societate pe acțiuni în care sprijinul financiar din bani publici era imposibil de susținut conform legislației din România, acum ACSM Ceahlăul deși este o asociație de tip ONG care conform legilor de peste tot din lumea asta poate fi sprijinită de autoritățile locale pe legea 69 sau pe legea 350 așteaptă pe final de sezon aprobarea finanțarilor din bani publici în urma proiectelor depuse la CL și CJ.
Sumele solicitate sunt mici, extrem de mici pentru a susține o echipă de mare performanță dar chiar și așa nu este sigur că ele vor ajunge în visteria clubului în întregime, condițiile fiind destul de restrictive mai ales pe legea 350 așa cum este de pildă finanțarea de la CJ Neamț. 
Dacă în urmă cu 8 ani legendara FC Ceahlăul SA își dădea obștescul sfârșit înainte de finalul turneului play-out din rațiuni economice, ca o coincidență sau nu, la 2 cicluri electorale distanță actuala echipă aflată tot în turneul play-out dar salvată matematic din punct de vedere sportiv ar putea pune lacatul după 15 mai dată la care se încheie oficial sezonul la liga a 2-a.
În aceste condiții sătul să tot aștepte implicarea autorităților locale și județene, finanțatorul Ioan Anton Măzărianu, cel care a susținut de unul singur activitatea la club în ultimii ani, bifând în vara trecut chiar o promovare în Liga 2, ia în calcul retragerea sprijinului financiar.

”O să analizez foarte bine dacă o să continui sau nu. Iau în calcul toate variantele. Deocamdată nu am luat o decizie. Probabil într-o lună de zile voi stabili ce facem mai departe? Dacă iau decizia de a mă retrage, înseamnă că nu voi mai susține financiar clubul. Asta nu înseamnă că nu se pot găsi alți investitori care să susțină activitatea mai departe. Mă refer strict la susținerea financară. Dar, deocamdată, nu trag nicio concluzie până nu analizez foarte bine lucrurile și cam într-o lună de zile voi lua decizia finală”, a declarat, pentru Liga2.ro, Ioan Anton Măzărianu, acesta nefiind prima dată la astfel de declarații tranșante.

Viitorul clubului Ceahlăul, la mâna autorităților locale și județene

Omul cu banii de la Ceahlăul susține că decizia finală a sa depinde într-o mare măsură și de răspunsul pe care îl va primi de la autorități. Oficialii clubului au depus mai multe proiecte de finanțare la Consiliul Local și Consiliul Județean și speră într-un răspuns afirmativ, măcar dintr-o direcție. În caz contrar, Măzărianu și-ar putrea retrage spriijinul.

”Depinde și de ce sprijin vom primi de la autoritățile locale, de la alți finanțatori privați. Dar va cântări foarte mult aportul autorităților locale și județene. Cam într-o lună de zile voi trage concluziile și voi anunța decizia luată, deocamdată nu pot să mă pronunț”, a completat investitorul principal al galben-negrilor.

O lună restanță la salarii la Ceahlăul. Măzărianu nu a trecut nici acum peste ratarea play-off-ului

Măzărianu a vorbit și despre problemele invocate de către antrenorul Cristian Pustai, spunând că datoriile către jucători înseamnă o lună restanță la salarii.

”Sunt datorii, dar avem doar o lună restanță la salarii. Nici măcar nu e o lună, trei săptămâni. Salariile care trebuiau date pe 15 martie. Sunt trei săptămâni întârziere, nu mai mult. Dar nu cred că acesta e motivul pentru cele două înfrângeri din play-out. E vorba despre lipsa mizei. Noi suntem matematic salvați, nu mai este nicio miză. Suntem salvați, de aceea nici nu am făcut eforturi, ne-am despărțit de un jucător (n.r. – Marius Constantin), suntem în discuții și cu alții pentru reziliere”, a continuat Ioan Anton Măzărianu, care încă nu poate crede că echipa sa a ratat play-off-ul la un punct: ”Am fost dezamăgit că nu am intrat în play-off, am fost la un punct diferență. Doare eșecul. Mă deranjează, am pierdut puncte cu niște echipe din subsol. Am fost extrem de aproape, puteam fi acolo cu două-trei etape înainte de final. Am făcut niște egaluri când nu trebuia, am pierdut ușor câteva puncte unde nimeni nu se aștepta, dar nu mai are rost să mă gândesc. Sunt foarte dezamăgit încă.”

Măzărianu crede că rămâne o echipă din prima ligă în situația în care una din play-off-ul Ligii 2 nu primește licența

Măzărianu s-a referit și la posibila variantă ca CS Mioveni, dintre echipele participante în play-off, să nu ia licența pentru prima ligă, situație în care primele clasate din cele două grupe din play-out ar putea juca un baraj, iar câștigătoarea să meargă în locul Mioveniului în barajul de promovare în SuperLigă.

Această teorie vine în urma declarațiilor făcute săptămâna trecută de președintele Chindiei Târgoviște, echipă care a ratat și ea play-off-ul și evoluează în play-out, dar încă mai speră la o promovare miraculoasă.

”Nu cred că locul 7 mai are o miză. Puțin probabil. Dacă Mioveni nu va primi licență cu siguranță se va lua decizia ca una din echipele din Liga 1 să rămână în Liga 1. Nu cred că va intra o echipă din play-out la baraj. Ar fi interesant, dar nu cred. Sunt șanse mici”, crede, acum, finanțatorul Ceahlăului.

Altfel în  plan sportiv, ACSM Ceahlăul - formație ce va sta sâmbătă în etapa a 3-a de play-off mai are de disputat 4 jocuri oficiale în acest sezon de play-out în următoarea ordine:  (a) cu CSM Alexandria (20 aprilie), (d) cu CSM Reșița (27 aprilie), (a) cu Unirea Dej (3 mai) și (d) cu CSC Dumbrăvița (11 mai).

Dintre celelalte formații sportive din Neamț care mai așteaptă în ceasul al 12-lea finanțarea de la autoritățile locale situația cea mai grea o are HCF Piatra Neamț echipă aflată pe final de sezon, cu doar o etapă ramasă de disputat, dar care a acumulat până acum datorii din imprumuturi pentru a putea participa în competiții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 4-a, seria VEST | Final de sezon regular: ACSM Ceahlăul II, CS Speranța Răucești și FC Pietricica Site Bau s-au calificat în play-off. Rezultatele ultimei etape și clasamentul sezonului regular

Etapa a 22-a (28 aprilie) CS Speranța Răucești 3-2 AS Viitorul Podoleni FC Pietricica Site Bau ...