Eveniment / Rugby-ul juvenil feminin nemțean a devenit deja o certitudine / " Mâțele negre " din Piatra Neamț înving Șoimii București în cadrul festivalului de mini-rugby " Mitrea Cristache "
Jucătoarele U14 ale Clubului de Rugby Venus-Rifil Piatra Neamț au susținut, duminică, 2 aprilie, un meci în compania echipei Șoimii București, în cadrul Festivalului de mini-rugby „Mitrea Cristache”. Partida a avut loc pe stadionul ”Arcul de Triumf” din Capitală, iar ”mâțele negre”, cum sunt numite pietrencele, au învins fără drept de apel. Alice Munteanu (Podoleni), cu 5 antrenamente la activ, a înscris primul său eseu în acest joc.
Link-ul video al materialului: https://youtu.be/aOy_e7cL5l8
„ Meciul nostru și cel de old-boys au fost partidele vedetă. La old-boys s-au înfruntat foștii jucători ai regretatului antrenor Mitrea Cristache de la Triumf București. Deviza clubului nostru este: «Nu contează cine este în față, contează cine este alături». Rugby-ul modelează, dar și educă. Încerc să le transmit fetelor pasiunea pentru rugby, spiritul de echipă, disciplina, respectul, solidaritatea. Pentru noi a fost o experiență deosebită. Jucătoarele sunt din Roznov, Zănești, Podoleni și Târgu Neamț ”, a declarat președintele Eusebiu Popa.
Sportivele care au evoluat la Festivalul de Mini-rugby din capitală sunt Rebeca Loghin – căpitan, Diana Aparaschivei – vicecăpitan, Alexandra Barna, Fabiola Bortă, Beatrice Munteanu, Florentina Grădinaru, Irina Sălăvăstru, Andreea Petraru, Andreea Iacoboaia, Adriana Stănescu, Georgiana Ciocan, Alice Munteanu, Petruța, Tănase, Beatrice Țocu, Ioana Afrăsiloaie și Sabrina Stănilă, iar din lot mai fac parte Dana Mândrilă, Denise Croitoru, Delia Irian, Vasilica Lebădă, Adriana Negoiță și Patricia Humă. Interesant este faptul că la București, Alice Munteanu, sportivă de doar 12 ani de la Podoleni și cu doar 5 antrenamente de când a început rugbyul, a marcat primul ei eseu din carieră.
„A fost o victorie deosebită pentru mâțele negre, rezultatul final contează mai puțin, mi-a plăcut în primul rând determinarea lor. La acest nivel, scorurile finale sunt mai puțin relevante, important este că fetele zburdă pe teren, ceea ce îmi doresc cel mai mult de la ele, să le inoculez plăcerea de a practica acest sport. Atât la Suceava, cât și la București, pentru aceste sportive, unele dintre ele care fac rugby de puțin timp, au fost experiențe deosebite. Rugbyul este un sport care te modelează pentru societate, și asta mi-am propus, să le educ pentru viață, pentru ceea ce urmează pentru ele. La noi selecția este continuă, iar cine greșește în afara terenului, nu mai este ținut în lot. Sloganul nostru este „Nu contează cine este în față, ci cine ne este alături“ și de aceea vreau să mulțumesc în primul rând partenerului nostru oficial, societatea Rifil, dar și celorlalți parteneri. Vreau să le mulțumesc și oamenilor de la Podoleni pentru susținere, am găsit acolo fete cu calități și posibilități, dar și condiții de pregătire excelente. Trebuie să spun că școala de rugby nemțeană a găsit talente tot timpul și, atât cât voi putea, voi încerca să descopăr și să formez tinere talente“, a declarat profesorul Eusebiu Popa.
Activitatea rugbystică în județul Neamț este una intensă și în acest an, grație în primul rând profesorului Eusebiu Popa, cel care face tot posibilul ca acest sport să nu dispară și să aibă continuitate în această zonă a Moldovei. După ce a început acest sport în Piatra Neamț, apoi la Târgu Neamț și Roznov, mai nou, antrenorul pietrean a găsit înțelegere și sprijin la oamenii din comuna Podoleni, acolo unde, de aproximativ 3 săptămâni, a început antrenamentele cu o grupă de fete din localitate. Cu sprijinul autorităților locale, a doamnei Monica Pricope, directorul școlii generale din comună, echipa de rugby nemțeană își desfășoară activitatea pe terenul de sport al școlii din Podoleni, iar într-un timp cât mai scurt, este posibil ca antrenamentele să aibă loc și pe stadionul din comună. După selecția efectuată în ultima perioadă, profesorul Eusebiu Popa a format un lot de 22 de jucătoare, de la Roznov, Zănești, Podoleni și Târgu Neamț, pe care le pregătește și cu care participă la turnee. Aceste sportive au vârste începând de la 14 ani și mai mici, iar o parte dintre ele au participat deja la primele turnee naționale amicale. Primul dintre ele a avut loc în luna martie, la Ipotești, în județul Suceava, unde s-a desfășurat Cupa Mărțișorului. Acolo, formația de rugby în 7, U 14 ani din Piatra Neamț, a susținut mai multe jocuri și a înregistrat două victorii, în fața lui CSM Suceava și a școlii generale din Ipotești.
RC Venus Rifil a primit invitații pentru a participa la două turnee în Italia și Bulgaria, iar Eusebiu Popa vrea, în lunile mai sau iunie, să organizeze, pe stadionul din Podoleni, un turneu de promovare, minirugby fete, dotat cu Trofeul Rifil.
Galerie foto de la Festivalul " Mitrea Cristache " sursa: Marius Raczek
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu