joi, 29 iunie 2017

EXCLUSIV / Sportul românesc primește un balon de oxigen : Autoritățile publice locale pot susține fără restricții activitatea sportivă! Pragul de 5% într-o nouă interpretare, de la 1 iulie, echipele sportive din Neamț ar putea fi salvate dacă se dorește!
Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă propus pentru întreg sportul românesc a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.
Având în vedere prevederile art. 14 alin. (11) şi (7) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 8 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 11/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 17 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, ministrul tineretului şi sportului şi ministrul muncii şi justiţiei sociale emit următorul ordin:
Art. 1. — (1) Se aprobă modelul-cadru al contractului de activitate sportivă, prevăzut în anexa care face părţi integrantă din prezentul ordin.
(2) Contractul de activitate sportivă cuprinde în mod obligatoriu elementele prevăzute în modelul-cadru.
(3) Prin negociere între părţi, contractul de activitate sportivă poate cuprinde clauze specifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 2. — Convenţiile civile încheiate de sportivii profesionişti aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului ordin sunt aplicabile până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate.
Art. 3. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se specifică în publicaţia oficială a statului român.
Acest contract de activitate sportivă ar trebui să elimine în mod normal problemele, atât Curtea de Conturi, cât şi ANAF să aplice legea unitar în toate judeţele. Până acum, cluburile au depins de modul de interpretare al inspectorilor în fiecare judeţ, cu unităţi de măsură diferite. În anumite localităţi, sportul a fost finanţat de la bugetul autorităţilor locale fără probleme, în alte localităţi lucrurile s-au complicat, iar multe cluburi au intrat în blocaje financiare şi chiar au dispărut.
Un aspect încă nespecificat este legat de taxele şi impozitele pe care le vor plăti cluburile în baza contractelor de activitate sportivă încheiate. Până acum, în urma încheierii unui contract individual de muncă, o entitate sportivă achita la stat 76% taxe şi impozite pe salariul oferit. Astfel, aproximativ 70% din bugetul unei echipe într-un sezon era ”consumat” pentru salarii, taxe şi impozite şi doar 30% pentru pregătire şi activitate competiţională.
Un alt aspect foarte interesant în urma apariţiei acestui contract de activitate sportivă, Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al unui club devine mult mai important, întrucât va ”legifera” multe aspecte ce vor ţine de ”bucătărie internă”.
Aşadar, după Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, care îşi produce deja efectele până la definitivarea proiectului de lege în Parlamentul României, a fost aprobat şi modelul-cadru al contractului de activitate sportivă.
Mai trebuie spus că proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 se află în această perioadă în lucru la Senat. Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a venit cu amendamente, iar una din cele mai interesante se referă chiar la acel prag de 5% din bugetul aprobat, în care se pot încadra autorităţile administraţiei publice locale. Concret, Comisia a dat aviz favorabil pentru următorul text de lege: ”Autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finanţarea activităţii în limita a minim 5% din bugetul aprobat”. În OUG este prevăzut ”maxim 5%”. Amendamentul are ca scop eliminarea restricţiei de 5% sume alocate pentru finanţare”, se specifică în motivaţie.
Aşa cum spuneam şi mai sus, OUG 38/2017 îşi produce deja efectele, finanţarea pe Legea Sportului 69/2000 cu textul modificat se aplică începând cu 1 iulie, de când va începe noul an competiţional.
CSM Ceahlăul Piatra Neamț - fotbal liga a IV-a, HCF Piatra Neamț - handbal feminin, VCM LPS Piatra Neamț - volei masculin sunt grupările sportive care mai activează ACUM în orașul Piatra Neamț în competiții organizate de federațiile naționale și care teoretic ar putea beneficia în condițiile actuale de finanțare de la bugetul local, bineînțeles pe bază de proiecte depuse în timp util pe masa factorilor decidenți.
Încă nu este prea târziu pentru revitalizarea voleiului feminin, ce a suferit o mare pierdere în această vară prin abandonul Unicului sau pentru handbalul masculin retras în iarnă din motive asemănătoare: lipsa banilor. 
Și alte cluburi sportive ar putea beneficia de finanțare pe legea 69/2000...se vrea? se poate? mai interesează pe cineva SPORTUL DE PERFROMANȚĂ din Neamț? Noi sperăm că da!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 2-a | CSM Ceahlăul PROVOACĂ firmele din județ. În așteptarea ajutorului financiar promis de la autoritățile locale, firmele locale și suporterii, pot menține în viață echipa în L2!

𝐂𝐒𝐌 𝐂𝐞𝐚𝐡𝐥ă𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐚𝐜ă 𝐟𝐢𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞ț 𝐂𝐒𝐌 𝐂𝐞𝐚𝐡𝐥ă𝐮𝐥 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚 𝐍𝐞𝐚 𝐦ț 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐞𝐚𝐳ă 𝐨 𝐩...