joi, 1 iunie 2017

SPECIAL, Rugby / Venus RIFIL - fabrica de campioane la ceas aniversar / Confesiunile profesorului Eusebiu Popa într-un amplu interviu prezentat în materialul de mai jos
Astăzi, 1 iunie 2017 se împlinesc 21 de ani de la înființarea primei echipe feminine de rugby în România.
Într-un cadru prietenos, profesorul Eusebiu Popa a ținut să prezinte presei performanțele " mâțzelor negre " , grupare de rugby feminin ce tocmai a încununat la Iași un sezon de excepție, devenind campioană a regiunii Moldova-Nord.
Eusebiu Popa: “ Da, povestea de la Iași…pe 30 mai a avut loc la Iași ultima etapă, a campionatului regional de junioare mici, 12-14 ani, zona Moldova Nord.
În urma rezultatelor obținute, după 4 turnee, repet primul turneu a fost la Iași în luna octombrie, apoi la Prisecani-Iași, tot în octombrie, și în noiembrie la Tg.Neamț. echipa noastră, echipa clubului Venus RIFIL a terminat pe primul loc, a luat titlul de campioană regional la rugby feminin, 12 meciuri cu 12 victorii și ca fapt divers au primit doar 4 eseuri, în urma celor 12 victorii, esaverajul este peste 100.
Dar haideți să vă dau și echipa: Rebeca Loghin – căpitanul echipei, Diana Aparaschivei – vice-căpitan, Andreea Petraru, aceste prime 3 fete au 14 ani, restul sunt mult mai mici de vârstă:11, 12 ani sau 10 ani chiar, celelalte fete sunt: Irina Sălăvăstru, Alexandra Barna, Faviola Bortă, Beatrice Munteanu, Florentina Grădinaru, Diana Mândrilaș, Alice Munteanu, Andreea Iacoboaea și Alexandra Popa.

Profesorul Popa a enumerat apoi unitățile școlare la care învață componentele clubului de rugby Venus Rifil, a prezentat adversarii pe care formația sa ia întâlnit pe parcursul întregului sezon competițional în cele patru turnee, a remarcat spiritul de echipă, lucru foarte important întrun joc precum rugby-ul și a prezentat devizele după care se ghidează " mâțele negre " în competiții.
Eusebiu Popa: " Aici este “ crema echipei “ – cele 12 sportive enumerate mai sus.
Menționez că fetele sunt din Roznov, învață la liceul din Roznov, la școala din Zănești, Podoleni, Școala nr.3 din Piatra Neamț și Liceul Vasile Conta din Tg.Neamț. Mai avem și jucătoare care sunt de la școala gimnazială Costișa, acestea din urmă au început mai târziu antrenamentele și nu se ridică momentan la nivelul primei echipe.
În meciul care l-am jucat la Iași, echipe participante la acest campionat, noi am participat la 4 turnee din 4, din cauza unor motive financiare, unele echipe nu au mai putut să participle, sau au venit la un turneu, două, maxim trei, deci ar fi Școala Gârbești – județul Iași, Școala Ipotești – Suceava, AS Pilierul Prisăcani – Iași, Voința Tanacu – Vaslui, Liceul Petru Rareș – Petrișoaia – Vaslui și mai nou CSS Gura Humorului.
Fetele noastre de la Venus RIFIL au fost urmate în clasamentul general de formațiile Școala Gârbești și Școala Ipotești.
Eu remarc pe toată echipa, este sport de echipă, bine, sunt câteva vârfuri dar nu fac diferențe…în primul rând toată echipa a muncit, toată echipa a tras, chiar dacă au făcut  și meciuri mai puțin bune, sau mai bune, la noi este un sport de echipă, vorba ceea, deviza noastră: PE AICI NU SE TRECE sau NU CONTEAZĂ PE CINE AVEM ÎN FAȚĂ, CONTEAZĂ CINE ESTE ALĂTURI.
Aceste sunt două devize a “ mâțzelor negre “.
La Iași numai un meci am jucat noi, 25-0 cu Voința Tanacu...pentru că eram deja campioni " .
După o scurtă vacanță cauzată de examenele școlare, vara continuă pentru Venus RIFIL cu o serie de turnee în care clubul pietrean a primit invitații și profesorul Eusebiu Popa ar dori să le onoreze, aici probabil un cuvânt important îl va avea de spus problemele de sănătate cu care se confruntă conducătorul clubului nemțean.
Eusebiu Popa : " În perioada următoare fetele de la clasa a 8-a au liber din cauza examenului de capacitate, dar avem invitații pe 10 iunie să mergem la Suceava, la Udești – Luncșoara...unde am mai fost anul trecut, un turneu U(12-14), dar să vedem, totul ține și de starea mea de sănătate, apoi în perioada 25 iunie – 1 iulie mergem la Oval-Beach (Mamaia) – turneu de rugby pe plajă unde am fost invitați și pe 2 iulie am mai primit o invitație la Cupa Parohial Ștefan cel Mare și Sfânt ”  la București.
Față de anul trecut, într-un an de zile, haideți să pornim din septembrie 2015 când am venit la Liceul din Roznov, nu credeam că această echipă o să obțină în mai puțin de 2 ani asemenea rezultate și performanță. Nu am crezut. Intenția mea era să fac o echipă de rugby, copiii să facă sport, să facă mișcare, dar începând de anul trecut din luna mai au fost o grămadă de succese: locul I în Italia, locul I la Cupa 1 Iunie la Udești – aici în Suceava, Cupa Prichindelul la Iași în iulie, trofeul RIFIL, Cupa municipiului Chișinău, rezultatele din campionat fiind pe primul loc.
În primul rând, sita cerne la mine la echipă...rugby-ul înseamnă pasiune, spirit de echipă, integritate, disciplină. Dar în primul rând pasiune. Ca un fapt divers de la Școala Podoleni din 24 de jucătoare au rămas doar două!  Selecția a fost foarte dură " 
Cum rememorează Eusebiu Popa primii pași în rugby-ul feminin pietrean de acum 21 de ani, despre popularizarea rugby-ului în 7 devenit sport olimpic, despre cum nu crede că s-ar potrivi sub tutela unei primării (noile modificări aduse legii sportului) și care sunt cele mai valoroase trei sportive plecate de pe plaiurile nemțene
Eusebiu Popa: 21 de ani...ce bucurie poate să fie, 21 de ani de la înființarea primei echipe de rugby feminin din România, pe 15 august în același an a avut loc afilierea la Federația Română de Rugby.
Parcă mai ieri...când am început antrenamentele în ștrand, ne schimbam în acea gară, fosta gară a trenulețului din ștrand...perioada romantică a rugby-ului feminin. Mi-a fost foarte greu primii ani, peste 2 ani de la înființarea noastră au mai apărut echipele de al Gura Humorului și la Iași. Bine, ei au făcut echipele pe lângă niște case de copii. În primii 2 ani nu am avut cu cine juca...jucam cu băieții. Da, în primul an am jucat în decembrie 1996 primul meci de rugby feminin din România, noi cu Universitatea Cluj, s-a încercat atunci să fie o echipă la Cluj, le-am bătut, după aia au venit în iulie la Piatra Neamț, am jucat pe stadionul ITA. Sute de eleve s-au perindat în această perioadă  pe la clubul nostru...și acum mai nou după cum bine știți, fostele mele eleve, căpitanul echipei naționale a “ Ghindelor Mari ” – Irina Hîrjete, Loredana Juncănariu și Georgiana Gabor...toate 3 sunt la lotul național și acum se pregătesc pentru campionatul european din Lituania.
Deschidere pentru rugby-ul în 7 este...dar este foarte greu, pentru ca să vă dau ca fapt divers campionatul național este format din doar 3 echipe: Universitatea Cluj, Politehnica Iași și Agronomia București, toate echipele fiind universitare și bugetare, finanțarea care o primesc de la bugetul de stat, noi fiind club privat ne autofinanțăm. Nu cred că acum când se vorbește de modificările preconizate la noua lege a sporturilor am putea beneficia de vreun sprijin mai important de la autorități, pentru că acea modificare se aplică cluburilor municipale să primească fonduri...cum e CSM București sau cluburile care sunt pe lângă primăriile marilor orașe cum e cazul la Timișoara, Baia Mare.
Nu, nu m-ar tenta o trecere...pentru că atunci primarul ar deveni antrenor de rugby. Âsta este adevărul...
A pus pe primul plan rugby-ul, acum se gândește la sănătate, cum decurg antrenamentele la Venus RIFIL în anul 2017, calde mulțumiri adresate sponsorilor și tuturor celor care au făcut posibil ca acest vis frumos să se realizeze.
Eusebiu Popa: Cea mai mare bogăție a mea este echipa și cele 2 fete ale mele ca să vă spun sincer. Pentru că mie mi s-a spus în față mai în glumă mai în serios că amanta mea este rugby-ul, bine, dragostea mea câtre rugby. Am pus rugby-ul pe primul plan, am renunțat la familie...în primul rând mă gândesc la sănătate, sănătate să am, pentru că problemele mele de sănătate sunt foarte dificile ca să v-o zic pe aia dreaptă, nu știu cât pot să  mai duc și cum s-o mai duc, pentru că era să-mi pierd și laba piciorului acum de Izvorul Tămăduirii.
Nu am găsit pe nimeni. (întrebat dacă a gasit pe cineva căruia să îii predea într-un viitor nu prea îndepărtat clubul). Pe mine, cum aș putea spune acum ca fapt divers, eu antrenez echipa, dar felul meu de a mă implica în timpul antrenamentelor este de 30-40%, restul suplinesc fetele. Deci aș putea spune că sunt un antrenor cu 6 antrenori secunzi. Sunt șase care se implică și pot lucra oricând cu ele. Mulțumesc și copiilor, părinților, profesorilor, conducerilor unităților de învățământ, pentru sprijin, suport și pentru că mi-au înțeles dorința de a face acest minunat sport pe meleagurile nemțene și m-au suportat atâta vreme.
Mulțumesc partenerului oficial RIFIL și colaboratorilor Dinamic 92, Temad Brașov, Cibibor, Compastru și Servacom.
Îmi cer scuze poate am deranjat uneori, dar am rămas același. Primul numele al clubului era Rugby Club Petrotrans a mai precizat în încheiere profesorul Eusebiu Popa care încă mai speră la un mijloc de transport 8+1 cu care să parcurgă  deplasările la competițiile pe care le pregătește și câștigă cu mâțzele negre în țară și strâinătate.

Foto: Gelu Crăcană și Dan Eșanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

SNP vă urează Crăciun Fericit alături de cei dragi!