Proiectul inițiat de Guvernul României " Campionii României în școală, liceu și universitate " în luna noiembrie a ajuns în Neamț sub organizarea DJST-ului la episodul 2.
Joi, 21 decembrie, invitatul de marcă a fost antrenorul principal al grupării de liga 1 FC Botoșani, Costel Enache - pietrean prin adopție dar originar din Bicaz.
Întâlnirea cu elevii LPS-ului pietrean s-a produs în Sala de Socializare a Stadionului Ceahlăul, cadru intim și primitor pentru cei circa 100 de elevi și profesori dar și tehnicieni din lumea sportului pietrean, profesorii Ovidiu Țoc și Maria Blaga directorii LPS-ului pietrean, antrenorii Toader Șteț, Gabriel Rădulescu, Lidi Chertic, Vali Avădanei, Florin Anton sau Emilian Borulea fiind doar o parte din cei prezenți.
Întâlnirea care s-a lungit pe parcursul unei ore și mai bine s-a dorit a fi un " atelier de lucru " , un mod de a interacționa a tinerilor viitori performeri de mâine cu un " model " în carne și oase, un sportiv plecat de la 7 ani de acasă și care a reușit în viața sportivă și de familie datorită consecvenței cu care și-a urmărit visul.
" Vreau să-mi fac un remember la ceea ce am făcut până acum, habar nu am care a fost factorul decisiv, nu cred că este unul, dar un singur lucru cred că trebuie să îl scot în evidență: CONSECVENȚA! Am fost încăpățânat până la Dumnezeu să îmi ating obiectivele, visul meu! "
Care ar trebui să fie scopul tinerilor sportivi, argumentele pe care le pot avea pentru a reuși, care sunt persoanele din viața lor care îi ajută necondiționat în viață pentru îndeplinirea visurilor lor de tineri performeri sunt cu siguranță întrebări la care Costel Enache ia făcut pe tinerii prezenți la întâlnire să se găndească, să caute răspunsuri. Și cine ar fi cele mai importante persoane din viața lor? Părinții care îi iubesc necondiționat, profesorii oamenii cu experiență în modelarea caracterelor și de ce nu marii performeri.
Tehnicianul pietrean le-a vorbit mai apoi tinerilor despre pericolul pe care îl reprezintă anturajul. " Dacă un om te face să te abați de la drumul pe care tu îl consideri drept pentru viața ta, atunci acea persoană nu își este prieten " . Lipsa modelelor din viața de zi cu zi îi fac pe tinerii de astăzi să o ia mult mai ușor pe drumuri greșite.
" Am plecat de acasă de la 7 ani de lângă părinți. La 7 ani făceam naveta, plecam de dimineață la 7 fără zece de acasă și ajungeam seara la opt. Asta pentru că mi-am dorit fotbal. Am avut flacără și am făcut orice pentru fotbal. Asta la 7 ani! La 12 ani m-am mutat definitiv fără să mai stau cu părinții. Au fost experiențe de viață acumulate, iar la vârsta asta am găsit maturitatea să trag o concluzie. Sunt lucrurile care m-au ajutat să realizez ceva în viață. Nu am făcut mare lucru. Știți ce am făcut? Unul singur: fac meseria pe care o iubesc! Sunt într-un loc cu o muncă pe care o fac cu mare plăcere. Ăsta e mai important decât factorul financiar " .
Alegerea modelelor în viață
Este cu siguranță un punct nevralgic în care vina este în primul rând a adulților.
" Dacă tinerii se ratează sau au probleme, este în primul rând vina noastră. Și aici noi trebuie să ne-o asumăm: de la educatori, părinți, informatori și să găsim un alt mod, un alt mijloc sau altă abordare de a prezenta viața, societatea, lumea. Reperele acestor copii sunt total eronate. Agresivitatea și promovarea negativă a falselor modele, este clar că nu ajută societatea și nu ajută dezvoltarea. O să fiți într-un moment de cumpănă, o să trebuiască să decideți ceva. Cum o faceți? Sunteți tineri nu aveți o experiență, luați o decizie foarte grea pentru voi, pentru că nu v-ați întâlnit foarte des cu situația asta. Probabil că v-ar ajuta dacă ați avea un model. Un model ar însemna, CINEVA, din prezent, din trecut, din istorie, în care să vă transpuneți. Să spuneți..băi, eu nu știu ce să fac. Ce ar face omul ăla? Personajul, modelul vostru de viață. Cum vă aleți un model de viață? Foarte simplu: aveți un om pe care îl apreciați și încercați să copiați calitatea sau calitățile care v-au uimit la el sau care v-a impresionat la el...sau vă doriți să fiți perseverent și căutați un om care are valoarea asta și încercați să-l imitați. Dar fără modele în viață nu o să reușiți singuri, să tot experimentați. Aveți nevoie de ajutor. E nevoie în viața voastră de cineva cu experiență, părinții sunt cei mai importanți din viața voastră. De ce? Pentru că ei vă iubesc necondiționat. Și întodeauna, sfatul lor este cel mai bun pentru voi, chiar dacă în momentul acela nu îl acceptați. Mama și data o să vă dea întodeauna cele mai bune sfaturi, apoi profesorii. Sunt oameni cu experință, care au călăuzit în viață generații întregi ca și voi, nu ezitați să cereți sfatul unor persoane cu experiență de viață mai mare ca voi, poate să fie fratele mai mare sau un prieten cu experiență mai mare de viață decât voi " .
Costel Enache a prezentat prin puterea exemplului personal o experiență de viață, despre faptul cum modul de a trăi se poate schimba radical: " Totul se poate schimba de la un moment la altul şi să vă spun şi de ce. Am un copil care a avut o problem medicală serioasă, iar patru ani a trebuit să facem tratament în Germania. Erau zile când căutam fise prin casă să luăm pâine proaspătă. Aşa că fiţi mereu atenţi la ce aveţi de făcut în viaţă. Dacă nu faceţi sport cu pasiune, dacă în voi nu arde «flacăra», nu e bine. Dacă vă simţiţi obligaţi de părinţi sau altcineva, atunci nu e bine. Important este să aveţi plăcere, indiferent ce faceţi în viaţă ".
Impunerea și aplicarea regulilor
" Societatea română nu are reguli. Semaforul roșu nu e pentru mine. E pentru fraieri. Eu trec pentru că sunt șmecher. Deși avem reguli în societate, nu le urmăm. De aia este o harababură și o deozrdine generalizată. Ar fi foarte normal, ca la un club, nu contează, am muzică, desen, teatru, volei, handbal, fotbal ...În momentul când se înființează acea societate, asociație sau orice formă de organizare, să aibă un tabel cu valori și cu reguli. Regulile alea trebuiesc prezentate în momentul în care cineva vine în cadrul asociației și atunci, știm cu toții. Ideea este că, se practică lucrul ăsta, doar că alea rămân doar un afiș pe perete și nu se respectă niciodată. Dacă am respecta regulile astea, părinții, elevii, profesorii și să avem și niște măsuri pe care să le aplicăm în caz de nerespectare, eu cred că vom putea îmbunătăți activitatea. E nevoie de rigiditate în societatea română. Sunt un om deschis la comunicare, nu sunt un tip agresiv sub nicio formă, eu nu înjur jucătorii, nu îi umilesc, nici acasă nu sunt agresiv, să-mi vârs nervii pe cei dragi, nu. Rămân echilibrat, dar cred că trebuie să fim mai stricți și rigizi în partea de a aplica, a impune reguli și a aplica reguli. Cred că asta e prima măsură pe care ar trebui să o aplicăm " .
Tehnicianul Enache a ținut să facă unele considerații pentru tinerii elevi ai LPS-ului pietrean şi asupra alimentaţiei, asupra refacerii şi a hidratării înainte, în timpul şi după antrenamente. A dat exemple concrete din viaţa sa de antrenor, din cea de sportiv şi a arătat cum unii jucători pot deveni iute căpitan de echipă din rezervă. A povestit cum trăieşte fiecare zi în care are meciuri şi ce modalităţi a descoperit în timp de a transmite actualilor săi elevi mesajele pe care doreşte să le transmită.
" Am vorbit de multe ori în faţa oamenilor, chiar şi a unui număr mai mare de oameni decât aici, dar emoţii ca acum nu am mai avut niciodată ", a încheiat Costel Enache. Poate pentru că, de această dată, era acasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu