Cu dorinţa din titlu s-a încheiat prima întâlnire pe 2018 din cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ organizată de către DJST Neamţ. „Şi eu fac sport. Am patru medalii şi o vreau pe a cincea“, au fost vorbele unei eleve de clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială Nr.2 din Piatra Neamţ către invitatul zilei, Gheorghe Paisa, directorul DJST Neamţ. Acesta este antrenorul loturilor naţionale de radioamatorism ale României, la toate categoriile de vârstă. De asemenea, este singurul român care face parte din Grupul permanent de lucru al Federaţiei Internaţionale de Radioamatorism, for ce se ocupă de organizarea întregii activităţi sportive din domeniu în lume. Ca antrenor al României, Gheorghe Paisa a urcat cu România pe locul 3 la mondiale şi europene, reuşind să pregătească în trecut un sportiv care a stabilit cinci recorduri mondiale.
Gheorghe Paisa a reuşit să aibă întrevedere animată cu elevi ai claselor a III-a A (învăţător Ramona Atomei, profesor educaţie fizică şi sport - Eduard Archir), a III-a B (învăţător Daniela Blanariu, profesor educaţie fizică şi sport – Narcis Chiuaru) şi a VII-a E (profesor educaţie fizică şi sport – Laurenţiu Andrei). După o prezentare a ceea ce înseamnă competiţiile sportive de la nivelul local până la cel olimpic, Gheorghe Paisa a întrebat: Ce sportivi români cunoaşteţi? Cel dintâi răspuns: Nadia Comăneci. Apoi s-au auzit numele tenismenei care conduce clasamentul mondial, Simona Halep, dar şi al colegei acesteia, Sorana Cârstea. Băieţii au sărit: Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi. „Aceştia nu-s români“, i-a corectat Paisa, dar a admis că orice exemplu arată că interesul copiilor pentru sport este ridicat. Toate aceste nume rostite de copii indică faptul că cei mici sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi la oamenii care „produc“ rezultate, în concluzie, care pot fi sau sunt modele.
Când a întrebat ce sport este practicat de către copii, răspunsurile au curs: handbal, înot, karate, tenis de câmp, atletism, fotbal, dans sportiv. „Fac fotbal la Ceahlăul. Este un joc de echipă care îmi place foarte mult. Este bine că atunci când greşeşti, colegii te pot ajuta şi te poţi baza pe ei. Dacă în teren nu ne ajutăm, atunci echipa nu ar avea succes. Rolul antrenorului este de a organiza echipa, de a o pregăti şi de a da indicaţiile care se ne ajute pentru a cîştiga“, a povestit Ştefan Armeanu colegilor săi, reliefând importanţa tuturor celor implicaţi în sportul de echipă. Despre concentrare a vorbit însă o elevă, Sorina Harabagiu, care este practicantă de karate: „Sportul necesită mult timp şi pentru ajunge pe podium trebuie determinare şi ambiţie. În timpul meciurilor, dacă vreau să aud ce îmi transmite antrenorul din spatele meu, atunci trebuie să fiu foarte atentă şi concentrată pentru a nu-mi pierde adversarul din ochi“.
(www.campioniiromaniei.com; Text și foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamț).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu