Cristi Vornicu însoțește delegația României în Slovenia cu prilejul participării la turneul final de Campionat European. Ca reprezentant al departamentului futsal, Cristian Vornicu este cunoscut ca membru cu putere de decizie şi vot în cadrul Comitetului Executiv la Federaţia Română de Fotbal. Pe plan local, pietreanul este de ani buni, managerul grupării de ligă secundă Futsal Ceahlăul.
Selecţionata ţării noastre este calificată pentru a patra oară la un turneu final Euro de futsal. În turneul din 2018, naţionala României face parte din Grupa C, alături de doi adversari teribili. La tragerea la sorţi, „tricolorii“ au fost repartizaţi în Grupa C, acolo unde vor întâlni Portugalia şi Ucraina, două dintre forţele futsalului mondial, conform ierarhiei FIFA. Echipa României este pregătită de selecţionerul Robert Lupu. Înaintea acestuia, tehnicianul Zoltan Jakab a fost omul care a dus România la primul Campionat European. 30 ianuarie – 10 februarie este perioada de desfăşurare a turneului final Euro 2018 de futsal.
Reprezentativa de futsal a României dispută miercuri, de la ora 19:00, prima partidă de la Campionatul European din Slovenia.
Adversara tricolorilor este Portugalia, locul 7 în lume, care îl are în componență pe unul dintre cei mai buni jucători de futsal din lume, Ricardinho. Cele două echipe s-au întâlnit și în faza preliminariilor, la Călărași, când lusitanii s-au impus cu 4-1.
Marți, în prima zi a turneului, Polonia a reușit marea surpriză, egalând Rusia, locul 3 mondial și mare favorită la câștigarea titlului alături de Spania, când mai erau doar 10 secunde de jucat.
Ce trebuie să știi despre EURO 2018 și participarea României la turneul final
Toate partidele de la EURO se joacă pe Arena Stožice, o sală cu peste 12.000 de locuri din capitala Sloveniei. Este ediția cu numărul 11 a Campionatului European, a doua consecutivă găzduită de o țară ex-iugoslavă, după Serbia 2016. 7 din precedentele 10 turnee au fost câștigate de Spania. România este prezentă pentru a patra oară la EURO, după edițiile din 2007, 2012, 2014. Doi dintre tricolori, Robert Matei și Mimi Stoica, au participat la toate turneele. La fel și selecționerul Robert Lupu (foto dreapta, alături de căpitanul Emil Răducu), aflat la primul EURO ca antrenor după trei ca jucător.
România s-a calificat după barajul cu Georgia (2-2 acasă, 7-4 în deplasare). 6 din cele 9 goluri ale tricolorilor au fost marcate de brazilianul naturalizat Savio Valadares, în chiar primele sale două selecții.
La turneul final este prezent și arbitrul român Bogdan Sorescu (foto stânga), aflat la al cincilea EURO din carieră. El a arbitrat meciul de deschidere de marți, Slovenia - Serbia 2-2, după ce în 2016 a condus finala.
Cele 12 reprezentative participante sunt împărțite în patru grupe de câte trei. Primele două clasate merg mai departe în sferturile de finală programate pe 5 și 6 februarie. În ierarhia mondială ele sunt clasate astfel: (2) Spania, (3) Rusia, (6) Italia, (7) Portugalia, (8) Ucraina, (9) Kazahstan, (10) Azerbaijan, (13) Slovenia, (14) Serbia, (19) Franța, (23) România, (30) Polonia.
Programul turneului final
Grupa A: Serbia, Slovenia, Italia
Slovenia - Serbia 2-2 (30 ianuarie, ora 19:00), Serbia - Italia (1 februarie, ora 21:45), Italia - Slovenia (3 februarie, ora 21:45)
Grupa B: Rusia, Polonia, Kazahstan
Rusia - Polonia 1-1 (30 ianuarie, ora 21:45), Polonia - Kazahstan (1 februarie, ora 19:00), Kazahstan - Rusia (3 februarie, ora 19:00)
Grupa C: Portugalia, Ucraina, ROMÂNIA
Portugalia - ROMÂNIA (31 ianuarie, ora 19:00), ROMÂNIA - Ucraina (2 februarie, ora 21:45), Ucraina - Portugalia (4 februarie, ora 19:00)
Grupa D: Spania, Azerbaijan, Franța
Spania - Franța (31 ianuarie, ora 21:45), Franța - Azerbaijan (2 februarie, ora 19:00), Azerbaijan - Spania (4 februarie, ora 21:45)
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu regulile din futsal, iată câteva detalii importante:
Se joacă două reprize de câte 20 de minute, timp efectiv. Când mingea părăsește suprafața de joc sau când arbitrul fluieră întreruperea meciului, cronometrul este oprit.
Numărul schimbărilor în timpul jocului este nelimitat.
Dacă o echipă a comis cinci faulturi într-o repriză, la fiecare ”infracțiune” ulterioară echipa adversă beneficiază de o lovitură de la zece metri. Dacă ”infracțiunea” s-a comis mai aproape de poarta adversă, lovitura se va executa din acel loc. La finalul primei reprize, numărătoarea se reia de la zero. În schimb, în eventualele prelungiri, faulturile din repriza secundă vor conta mai departe.
Jucătorii sunt eliminați la primirea celui de-al doilea cartonaș galben și nu mai pot reintra pe parcursul partidei. În cazul unei eliminări, echipa în cauză trebuie să evolueze timp de două minute cu un om în minus. Inferioritatea numerică poate fi oprită mai devreme dacă echipa adversă reușește să înscrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu