vineri, 16 februarie 2018

Povestea unei familii de campioni, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Târgu Neamţ

Sportivul Ştefan Leonte şi antrenorul Grădinaru Leonte, fiu şi tată, au ajutat, pe 15 februarie 2018, la implementarea proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ de către DJST Neamţ. Reprezentaţii clubului ecvestru „Fraţii Jderi“ din Târgu Neamţ au fost prezenţi la întâlnirea programată la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din oraşul de la malul Ozanei. Auditoriul a fost format din elevii a zece clase ale unităţii de învăţământ amintite, adică din aproximativ 300 de de copii şi tineri.

La momentul prezentării invitaţilor şi a unora dintre performanţele recente ale acestora, copiii au aplaudat la scenă deschisă, semn că reuşitele sportive ale familiei Leonte sunt cunoscute în Târgu Neamţ. Apoi, liniştea s-a lăsat în sala de festivităţi de la „Ştefan cel Mare“ odată cu momentul în care antrenorul a început să le vorbească elevilor. În acelaşi timp, pe un ecran mare rulau fotografii din concursuri şi liste cu rezultate consemnate în 2017, printre care şi acela al prezenţei clubului „Fraţii Jderi“ pe locul 3 în clasamentul naţional pe cluburi. Iar apariţia unei fotografii în care erau prezentate „doar o parte“ din trofeele, medaliile şi diplomele câştigate de familia Leonte în proba de sărituri peste obstacole în decursul anilor a produs un „uaaaaaauuu“ general. Şi apoi aplauze. Ştefan Leonte a prezentat elevilor o înregistrare a unui parcurs al său la Campionatele Balcanice din 2017, acolo unde el a câştigat pentru România o medalie de bronz în clasamentul general individual.
„Anul 2017 a fost foarte bun pentru mine. Am luat bronz la Balcaniadă, acolo unde am câştigat una din probele de concurs, dar am şi fost campion naţional la categoria tineret. Am mai câştigat argintul în Cupa României şi în Cupa Federaţiei“, a povestit Ştefan Leonte elevilor. Şi pentru că o astfel de întâlnire în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ devine mereu interactivă, cei din sală au început a pune întrebări. Aşa au aflat că pentru a ajunge medaliat la o competiţie îţi trebuie ambiţie şi curaj, trebuie să uiţi de dureri şi să fii prieten cu animalul care te poate ajuta să auzi imnul intonat în cinstea ta. „De pe la vârsta de nouă ani şi până la treisprezece ani cred că am căut de pe cal de vreo 60-70 de ori. Apoi nu le-am mai numărat. Am avut şi fractură de claviculă, dar tot în şa m-am întors. Nu prea am avut viaţă nesportivă cum se spune. Când am stat seara prea târziu cu prietenii şi a doua zi dimineaţă eram la grajd să-mi îngrijesc calul, acesta m-a simţit şi nu m-am înţeles cu el în ziua respectivă. E o viaţă grea alături de cai, dar şi foarte frumoasă. Calul este un animal care cere îngrijire, cere o relaţie specială“, a mai spus Ştefan Leonte.

„Dacă după 10-15 căzături copilul nu renunţă, atunci poate ajunge un călăreţ bun“

Grădinaru Leonte a fost în tinereţe un cascador şi a participat la filmările ecranizărilor „Fraţii Jderi“ şi „Ştefan cel Mare“ alături de mari actori români ca Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Jean Constantin sau Gheorghe Cozorici. Iubitor de cai, acesta şi-a îndreptat mai apoi viaţa spre lumea săriturilor peste obstacole. A mers la multe competiţii, iar dragostea pentru sportul călare a transmis-o copiilor săi Bogdan, Ionuţ şi Ştefan. Primii doi au devenit mai târziu campioni balcanici, dar felul în care Ştefan a ales viaţa de sportiv i-a rămas antrenorului întipărită în cutiuţa cu amintiri.
„Pe la patru ani a căzut de pe cal şi s-a lovit. Soţia mea mi-a zis că măcar pe el să-l ţin mai departe de cai. O bucată bună de timp a mers la biserică, alături de bunica sa, sperînd noi că se va face preot. El era însă atras de cai şi a venit la mine şi mi-a spus că vrea la cai nu la biserică, pentru că la biserică se întâmplă aceleaşi lucruri în fiecare duminică şi este plictisitor“, a afirmat Grădinaru Leonte. Mezinul familiei Leonte recunoaşte că a vrut de multe ori să renunţe şi pentru că tatăl său este un antrenor sever. A trecut însă peste momentele în care credea că nu îşi înţelege tatăl şi se felicită pentru asta. Întrebat cum îşi dă seama dacă un copil este făcut pentru sportul călare, antrenorul a spus: „ Dacă după 10-15 căzături copilul nu renunţă, atunci poate ajunge un călăreţ bun. Iar aceste căzături pot apărea în timpul a 50-60 de ore de antrenament“.





Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Târgu Neamţ a găzduit a cincea întâlnire în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ pe raza judeţului NeamţAu fost prezenţi elevii claselor a III-a A, a IV-a, a IX-a A, a IX-a UC, a X-a RB, a X-a RE, a X-a UA, a X-a UB, a XI-a RC şi a XII-a UB.

Text şi foto: Marcel Mihalcea - DJST Neamţ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

SNP vă urează Crăciun Fericit alături de cei dragi!