vineri, 2 februarie 2018

Tenis | Conferința de presă a echipei naționale de tenis a României prilejuită de tragerea la sorți a programului meciurilor România - Luxemburg (2 februarie 2018 - Central Plaza Hotel)

Gabriel Trifu - căpitanul nejucător (Gabriel Trifu este de multă vreme alături de jucătorii de Cupa Davis din echipa României, dar a venit timpul să-și asume și conducerea acestei echipe. Fost antrenor al echipei, pe vremea când căpitan nejucător era Andrei Pavel, Gabriel Trifu decide acum totul în echipa României. Și are suficientă experiență acumulată în cei aproape 10 ani de Cupa Davis și aproape 20 de meciuri disputate sub tricolor.
Gabriel Trifu:

" Noi tratăm acest meci cu foarte mare atenție și seriozitate. Sper ca Nicu (nr.Nicolae Frunză) să treacă peste emoții destul de repede și să joace meciul pe care l-am văzut și cu Austria, nu este un meci ușor, cum cam toți spun că vom câștiga foarte ușor, apoi urmează meciul lui Marius (nr. Marius Copil), Marius are o experiență foarte mare, sper să își pună jocul în practică destul de repede și să avem 2-0 după prima zi " .

Nicolae Frunză - racheta noastră numărul 2 va deschide meciul de sâmbătă de la orele 12.00 din Polivalenta Pietreană. Nicu a jucat pentru prima dată pentru România, anul trecut, în Austria, într-un meci de baraj, și a reușit o evoluție extraordinară. A pierdut în fața unui jucător de Top 10 mondial, Dominic Thiem, dar scorul final spune totul despre echilibrul de pe teren.

A fost 7-6, 7-6, 6-3 pentru austriac, în cel mai frumos meci de simplu al acelei întâlniri. Mai mult, alături de Horia Tecău, Frunză a jucat și la dublu reușind să aducă singurul punct al echipei noastre, după o victorie în patru seturi în fața unei echipe mult mai valoroase.

Nicolae Frunză: " Eu sunt foarte fericit că voi reuși să deschid acest meci, chiar mi-am dorit acest lucru pentru că în celelalte două meciuri am jucat al 2-lea și sper să-l pot pune pe Marius (nr.Marius Copil) să poată să joace la scorul de 1-0 ! . Cu toții trebuie să fim pregătiți, mai ales că ne-am antrenat foarte bine în această săptămână, suprafața de concurs ne convine și cum a spus și Marius, meciurile jucate de ei în Cupa Davis să ne confere un avantaj mult mai mare. Emoțiile într-un meci de Cupa Davis sunt mult mai mari, față de un meci normal, dar eu unul cel puțin când joc în Cupa Davis, mă uit la ei, la colegi și trec peste " . 
Marius Copil - un jucător matur acum, cu suficientă experiență, la cei 27 de ani ai lui, Marius pune mult suflet în meciurile de Cupa Davis, toate partide cu încărcătură emoțională specială.
Aflat în acest moment pe locul 94 ATP (cea mai bună clasare a avut-o în 2017, când a ajuns până pe locul 74 în lume),
Copil a jucat foarte bine în ultimele luni, a adunat rezultate bune, meciuri consistente, iar acest lucru se vede nu numai în clasament, unde a reușit un salt cu adevărat remarcabil, cât mai ales în jocul lui. Sigur pe el, capabil să facă față oricărui jucător de top din ATP, Marius vine cu plăcere pentru acest meci, reușind, de fiecare dată, să câștige inimile fanilor prin dăruirea sa.

Marius Copil : " La 1-0 o să se joace, sper pentru noi. La începutul tragerii la sorți am zis că va juca Nicu primul meci, am avut acest simț, e o tragere simplă. Că voi începe ori eu, ori Nicu, acum că a fost să înceapă el primul, cred că va câștiga și sper să treacă ușor peste emoțiile de la început, după aceea să joace relaxat. Sper ca publicul să-l susțină și să ne susțină pe toți și să ducem cât mai repede victoria acasă . Da, m-am obișnuit cu sala, este suprafața mea preferată, mingile sunt bune, totul este ok, sala foarte bună, ca și la Arad aproape, puțin mai mare, mă simt excelent, abia aștept să începem, nici nu ne-am antrenat prea mult, simt nevoia de meciuri și să câștigăm. Mă simt pregătit, avem un avantaj - experiența, avem mai multe meciuri în picioare decât ei, mai multe turnee jucate și vârsta până la un moment dat, multe meciuri jucate la Cupa Davis, până la urmă este un feeling diferit când joci Cupa Davis în comparație cu turneele normale, mai multe emoții, mai e și publicul, simți că joci pentru țară, cu numele țării pe spate, e cu totul diferit. Deja suntem obișnuiți cu emoțiile...La fiecare turneu la care participăm, săptămânal avem emoții. Deja, prin experiență, trecem mult mai ușor, ne gândim la ce avem de făcut, pentru tactica la fiecare punct și atunci, treci ușor peste emoții " .
Florin Mergea - ca și Horia Tecău și-a început în forță cariera de jucător de tenis, cu doi ani senzaționali pe vremea când era junior: de două ori campion la dublu, la Wimbledon juniori, în 2002 și 2003, finalistla dublu la Australian Open juniori, împreună cu Horia Tecău și câștigător al Orange Bowl la dublu, tot cu Tecău, în 2002. În 2003 devine și campion la simplu la Wimbledon juniori și este finalist la simplu și dublu juniori la Australian Open și tot în 2003 ajunge numărul 2 mondial în clasamentul juniorilor la simplu și numărul 1 la dublu.

De aproape trei ani, Mergea este într-o revenire de formă care l-a adus șla un moment dat până pe locul 7 ATP la dublu și este de apreciat că din 2013 și până acum a câștigat șapte turnee de dublu și a jucat alte opt finale. Una din cele mai valoroase victorii a fost chiar în 2016, la București, la ultima ediție din istorie a turneului ATP de la Arenele BNR, acolo unde, pregătindu-se pentru Olimpiadă, a făcut pereche cu Horia Tecău, pentru ca anul să continue fantastic cu medalia de argint la Olimpiada de la Rio, prima și singura medalie olimpică din istoria tenisului românesc.
Florin Mergea: " Chiar dacă par ușoare pe hârtie, din punctul nostru de vedere meciurile nu sunt așa, și noi am bătut jucători mult mai bine clasați, tratăm acest meci cu cea mai mare seriozitate. Este important ca Nicu să treacă peste emoții și să ne aducă primul punct, iar de acolo să mergem mai departe și să aducem victoria. Este primul meci de la Jocurile Olimpice (nr. împreună cu Horia Tecău), ne cunoștem, avem o experiență destul de vastă împreună și asta se va vedea duminică. Este clar că experiența este de partea noastră, avem mult mai multe meciuri în Cupa Davis și la cel mai înalt nivel ATP. Pentru noi este foarte important că jucăm acasă, asta s-a văzut și în trecut, că am făcut-o bine. Atât Marius cât și Nicu au destule meciuri în picioare să ne facă fericiți după prima zi. Emoțiile sunt un lucru foarte important, fără ele nu am putea juca la cel mai înalt nivel și după atâtea meciuri învățăm să gestionăm mult mai bine aceste momente și să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut. Să uităm puțin că jucăm în fața multor oameni, acasă, în fața prietenilor sau a familiei, dar, clar, cu timpul este mult mai ușor " .
Horia Tecău - este unul din cei mai valoroși jucători de dublu pe care i-a avut România vreodată. Dublu campion de juniori, la Wimbledon, pe vremea când făcea pereche cu Florin Mergea, Horia și-a demonstrat valoarea și în circuitul profesionist. 
Campionul nostru a realizat cam tot ceea ce se putea realiza de când joacă în circuitul ATP, pe lângă cea mai mare realizare a carierei lui, medalia olimpică de argint câștigată la Rio 2016, Jocurile Olimpice de vară din Brazilia: 33 de turnee câștigate, alte 16 finale jucate, iar pe lista de trofee sunt câteva extrem de valoroase - turneele de Grand Slam de la Wimbledon și US Open acesta din urmă câștigat chiar la ediția de anul trecut, dar și Turneul Campionilor de la Londra, rezultate care, de altfel, i-au propulsat, pe el și pe olandezul Jean-Julien Rojer, cu care face acum echipă, pe locul 1 în clasamentul ATP la dublu, iar pe Horia până pe locul 2 în lume la dublu, o performanță cu adevărat remarcabilă.
Horia Tecău : " Acțiunea de astăzi a fost o formalitate, știam foarte bine care urmează să fie meciurile de mâine. Dacă Marius ar fi început primul, era avantajul jucătorului mai experimentat, acum că Nicu începe ziua de mâine, Marius e cel care trebuie să aștepte un pic mai mult și poate că emoțiile vor crește, dar el fiind un jucător experimentat va fi bine. Oricum ar fi fost, tratam ziua de mâine în favoarea noastră. Întâlnim o echipă pe care nu o cunoaștem mai deloc și va trebui să ne adaptăm repede jocul, noi am pregătit în această săptămână foarte bine jocurile, ca și cum am fi jucat cu un adversar la fel de puternic cum a fost Spania în meciurile trecute, știm că se întâmplă multe surprize în Cupa Davis, nu vrem să se întâmple acest lucru în acest weekend și de aceea ne-am pregătit foarte bine, sperăm să avem avantajul publicului, contează foarte mult pentru echipa care joacă acasă să avem susținerea locală, să fie gălăgioasă, să ne susțină de la început, de la primul meci până la ultimul de duminică, ăsta e avantajul terenului propriu. La fel și pentru meciul nostru de duminică, întâlnim doi adversari pe care nu îi cunoaștem, va trebui să ne adaptăm repede, dar, pentru obiectivul nostru, acesta de a ne califica în Grupa I mondială, acesta este primul pas, trebuie să îl luăm în serios, trebuie să luăm fiecare meci, fiecare minut din fiecare meci în serios și să sperăm că putem să mergem până la capăt. Da, din păcate, nu mai progresăm la fel d emult ca în trecut, ca să ni se schimbe jocul atât de mult, ca să trebuiască să ne adaptăm să jucăm din nou împreună (nr. cu Florin Mergea).

 Nu e prima dată când joc cu Florin, simt că ne trebuiesc 10 minute, 20 de minute ca să ne sincronizăm din nou și să știm exact fiecare ce este de făcut. Avem atât de multe meciuri jucate împreună și ne completăm atât de bine pe teren, nu avem nevoie de foarte multe meciuri de antrenament și ăsta este un avantaj al nostru. De fiecare dată când am jucat în Cupa Davis, moment deosebit pentru noi, ne place să jucăm pentru România, ne place să jucăm în Cupa Davis și este o nouă oportunitate pentru noi. Indiferent cu cine jucăm, mai ales că jucăm acasă, de abia așteptăm ziua de duminică să mai trăim un meci de Cupa Davis jucat acasă. Avantajul nostru este experiența, avem cred o echipă foarte solidă, pe care o prezentăm la dublu, experiența lui Marius la simplu a crescut mult în ultimii ani și a ajuns la cel mai înalt punct al carierei, Nicu la fel, este un jucător care pe locul 2, poate obține multe victorii și ne dorim de la el să crească mult mai mult în joc în următoarea perioadă, să fie un jucător foarte solid în Cupa Davis și în rest suntem o echipă unită, ne înțelegem bine, suntem prieteni, asta ne ajută atunci când suntem în acele momente de tensiune, să fim acolo, unul pentru celălalt, să ne simțim susținerea, și să trecem peste acele momente grele împreună. Emoțiile există mereu, mai ales în meciurile de Cupa Davis, sunt meciuri importante, suntem urmăriți și jucăm pentru România, în fața unei tribune pline, ne dorim să jucăm pentru toată lumea, să câștigăm, ne pasă, poate și de aceea avem puține emoții la început, pe care le depășim pe parcurs. În acele momente, important este să ne gândim la lucrurile care ne fac să trecem peste aceste emoții, să ne concentrăm mai bine, să transformăm aceste emoții într-un lucru pozitiv, acea adrenalină care îți dă energie și te motivează să continui să te concentrezi mai bine, decât să îți dea niște emoții negative, cum ar fi frica sau să te blochezi, să nu mai poți să joci cum îți dorești. Important este cum tratezi aceste emoții, să le accepți, să te cunoști foarte bine și să mergi mai departe " .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 3-a, Seria I | Satelitul Ceahlăul II se reunește luni după amiaza de la orele 15:00 la stadionul Ceahlăul. Cu același Gabriel Rădulescu la timonă, nemțenii și-au conturat și un program al jocurilor de pregătire din presezon

  ACSM Ceahlăul II Piatra Neamț se va reuni luni, 13 ianuarie 2025, la Stadionul Municipal ”Ceahlăul”, iar prima ședință de pregătire va fi...