duminică, 10 mai 2020

Fotbal L2&L3| FRF și-a prins urechile în ligile inferioare


Ordinul ministerului și comoditatea unor echipe bugetofage au dus la oprirea Ligii 3 și la posibile enormități în Liga 2

Ceea ce a emis minsterul zilele trecute, acel Ordin prin care fotbalul se poate relua, este, de fapt, o piedică pusă fotbalului de la nivel inferior. MTS se spală pe mâini, spunând că a compus emoționantele paragrafe pe baza unor recomandări ale Ministerului Sănătății, dar în Ordin sunt atâtea nebunii încât e greu de grezut că Sănătatea poate spune la câte grade trebuie spălate prosoapele după antrenamente. 

Talpa bugetară a țării

Atât le-a trebuit vajnicilor reprezentanți ai eșalonului al treilea, care oricum își doreau băgarea la congelator a actualului sezon, adică înghețarea bocnă a acestuia. A fost nevoie de Ordin, dar și de slăbiciunea Federației de a face plebiscit acolo unde ar trebui să impună. Te consulți cu oamenii, că altfel îți pierzi electoratul, nu-i așa? Cum trei sferturi dintre vitejii combatanți din liga a treia s-au exprimat că nu pot îndeplini Ordinul ministerului, competiția se va opri, cu excepția unor baraje care se vor disputa spre final de iulie. Iar acei fotbaliști, peste 1.500, de la nivelul trei al fotbalului vor sta de pomană din martie până spre august-septembrie, când va începe campionatul viitor. Pentru că la noi Liga a treia e socotită profesionistă, în sensul că jucătorii semnează contracte, acești peste 1.500 de oameni vor fi plătiți ca să stea. N-ar fi vreo mare problemă dacă banii ar veni din fonduri private, dar la acest nivel majoritatea echipelor sunt profund și eminamente bugetare. 

Abuzul înjumătățirii punctelor 

Încă nu s-a stabilit nimic pentru eșalonul doi, dar cel mai probabil cele 14 runde rămase nu se vor putea disputa integral, astfel încât se va recurge la play-off și play-out, pentru promovare urmând să se înfrunte între ele primele 6 sau 8 clasate. E o variantă de fugă, de necontestat practic dacă se va porni de la situația din clasament din acest moment. Dar din rațiuni care ne scapă, Federația vizează înjumătățirea punctelor actuale. Care pot fi acele rațiuni pe care nu le înțelegem? Sporirea atractivității competiției? Păi, de asta ne doare pe noi acum, când domnul ministru Stroe e pe cale să ne oblige să dezinfectăm mingea înainte de a bate un aut? Sau niște interese clare, de apropiere, prin înjumătățirea punctelor, a anumitor echipe de obiectivul promovării? 

UTA și Klopp

În acest moment, UTA are 11 puncte avans și prin înjumătățire ar rămâne doar cu 5. O promovare aproape parafată ar fi pusă astfel în pericol. Acum, la război e ca la război, poate că oamenii ar trebui să înțeleagă, să facă sacrificii. Dar dacă la prima ligă, de câțiva ani încoace, se știe încă de la început că punctele vor fi împărțite la doi în play-off și play-out, nu poți să le faci așa ceva în mai unor oameni care au câștigat deja acele puncte în septembrie anul trecut, crezând că rămân cu ele, cu toate! Care s-au bucurat pentru acele puncte, au cheltuit bani să le obțină, au dat bani și așa mai departe. E ca și cum englezii ar spune că nu pot să joace toate etapele rămase, fac play-off, iar Liverpool nu mai are 25 de puncte avans, ci doar 12. Ar sări în aer nu doar Klopp, ci toată planeta. La noi se pare că nu sare nimeni. Federația întreabă democratic cluburile de liga a doua despre înjumătățire și, în afara arădenilor, firește că toată lumea spune DA

Articol de : Alin Buzărin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu