marți, 5 mai 2020

Fotbal liga a 3-a, Seria I | Cele 5 variante propuse de FRF în cadrul chestionarului privind modul de continuare a campionatului la L3 în dezbaterea cluburilor: Poziția formațiilor Progresul Spartac, Bucovina Rădăuți și Foresta Suceava


După discuțiile purtare săptămâna trecută între conducătorii FRF și reprezentanții cluburilor din Liga 3, forul condus de Răzvan Burleanu a promis că trimite chestionare către echipe în care acestea să își spună și în scris opinia despre modul în care ar trebui finalizat actualul sezon. Documentul a început să fie primit online de către grupări începând cu luni, 4 aprilie, iar primul club care și-a exprimat public alegerea a fost Progresul Spartac. Liderul Seriei a 3-a a anunțat că ”a votat pentru înghețarea competiției și păstrarea actualei situații din clasament”, explicând și motivul. De altfel, verbal, majoritatea formațiilor din Liga 3 au comunicat în respectiva ședință că vor suspendarea definitivă a acestui sezon.

O altă opinie are, însă, Bucovina Rădăuți, echipă aflată pe locul 4 în Seria 1 a Ligii 3, la zece puncte în spatele liderului Aerostar Bacău, deci cu șanse minuscule la promovare. Prin vocea atacantului Iulian Ionesi (34 de ani), căpitanul echipei, formația din județul Suceava, cel mai afectat din țară de virusul COVID-19, transmite că preferă ca sezonul să se termine pe teren, chiar și într-un format restrâns, cu play-off și play-out.

”Din punctul nostru de vedere, am vrea să se joace, iar sezonul să se termine pe teren, chiar și într-o formulă cu mai puține meciuri, cu play-off și play-out. Acum depinde însă ce decid autoritățile, prioritară fiind sănătatea”, a spus Ionesi, citat de Gazeta de Suceava.

Liderul vestiarului echipei din Rădăuți spune că oficialii clubului au făcut eforturi și le-au achitat salariile jucătorilor aproape în totalitate pe luna martie și că se va depune și actele pentru șomajul tehnic. ”Dacă fiind situația actuală, am reușit să achităm jucătorilor 76 la sută din drepturile salariale aferente lunii martie. Vom vedea ce modalitate găsim pentru luna aprilie. Cert este că avem depuse actele pentru șomaj tehnic”, a mai precizat Iulian Ionesi.

La Foresta Suceava, formația aflată pe locul 2 în Seria I, situația este aproape fără ieșire. Pe lângă faptul că orașul se află în carantină, se pare că doar 4 fotbaliști se află în zona carantinată protrivit celor declarate de președintele Andrei Ciutac.

n acest moment avem doar patru jucători prinși în zona de carantină. Restul sunt plecați în alte părți. Rigoni, Mamadou și Diallo sunt în afara țării, primii doi în Franta, al treilea tocmai în Emiratele Arabe Unite. Cum i-am putea aduce, dacă zborurile sunt anulate? În condițiile în care noi am vrea să începem antrenamentele în jurul datei de 15 mai, asta ar presupune să-i adunăm încă de pe acum și să-i băgăm în cantonament timp de 14 zile. Noi nu putem face asta pentru că nu se poate intra în oraș, a precizat Ciutac citat de aceeași sursă.

Alte două probleme stringente sunt legate de cantonamentul obișnuit al Forestei, închis în acest moment, și de stadionul Areni, care nu îndeplinește cerințele din protocolul emis de MTS. 

Noi ne cantonăm de obicei la un hotel din Suceava, dar este destul de greu să deschizi un hotel pentru 20-30 de oameni. Nu se specifică clar dacă spațiile de cazare ale jucătorilor trebuie să fie în incinta bazei sportive sau s-ar putea închiria o pensiune în oraș, unde să stea jucătorii, iar de acolo să-i aduci în mod organizat la terenul de antrenament. Asta ar presupune printre altele nevoia unui bucătar, a unui medic permanent, a unui șofer care să stea tot timpul la dispoziția noastră… Apoi, nu știu cum vom putea izola baza sportivă, când pe stadionul Areni, pe poarta dinspre Poliție, se plimbă zilnic zeci de oameni, a mai spus oficialul Forestei.

Cele cinci variante propuse de FRF în cadrul chestionarului privind modul de continuare a campionatului Liga 3 au fost următoarele:

reluarea normală a sezonului, cu disputarea celor 14 etape rămase;
– play-off / play-out cu păstrarea punctajului actual;
– play-off / play-out cu înjumătățirea punctelor;
– înghețarea campionatului cu validarea clasamentelor existente;
– anularea sezonului, fără promovare / retrogradare.

Concluzie:

La nivelul ligii a treia din România, costurile unei perioade de 1-2 sau chiar 3 luni de cantonament pentru întregul lot depășesc posibilitățile financiare ale majorității echipelor, plus că astfel de cantonamente ar fi greu de acceptat la nivelul jucătorilor, mulți dintre ei având și o altă slujbă pentru a-și rotunji veniturile limitate obținute de pe urma fotbalului. În cazul în care la nivelul eșalonului trei ar apărea contagieri sau alte probleme, acestea ar putea atrage după ele compromiterea întregii activități fotbalistice la nivel național, inclusiv la nivelul primei ligi, acolo unde miza financiară e una importantă. Să nu uităm si de cazul Sucevei, oraș (cu echipa în seria I) aflat în carantină totală pe termen greu de prevăzut. Iar toate aceste riscuri ar fi asumate pentru o competiție de care practic nimeni nu ar putea să se bucure, jocurile nefiind accesibile fanilor nici la stadion și nici la TV.

Din actualul sezon al Ligii 3, din care în 2020 se desfășurase o singură etapă din retur, înainte de suspendarea competiției din cauza pandemiei de COVID-19, s-au disputat în total 16 runde și mai erau de jucat încă 14. Liderii celor cinci serii, deci echipele aflate pe locurile promovabile în Liga 2, sunt Aerostar Bacău (S1), Unirea Slobozia (S2), Progresul Spartac (S3), U Craiova 1948 SA (S4) și Fotbal Comuna Recea (S5).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 3-a, Seria I | S-a reunit și Ceahlăul 2 sub conducerea principalului Gabriel Rădulescu. Lotul prezent, datele jocurilor de verificare din perioada precompetițională

  ACSM Ceahlăul II, primul antrenament din 2025 Pe terenul cu gazon sintetic de la Stadionul Municipal Ceahlăul din Piatra Neamț a început p...