Acesta și-a argumentat poziția apelând, înainte de toate, la factorul financiar:
" Într-un campionat cu două serii, cheltuielile cluburilor s-ar reduce în mod consistent pentru că ar fi la mijloc mai puține jocuri. 44 de meciuri, câte ar presupune un sistem cu o singură serie, constituie un cuantum foarte greu de susținut financiar în actuala conjunctură. Federația ar trebui să țină cont de acest aspect. Așteptăm cu mare interes ce se va hotărî în acest sens. Și, din câte am înțeles, nu suntem singurii ".
Nu doar băcăuanii se opun unei singure serii
Într-adevăr, Aerostar nu este unicul club din Liga a II-a care, pe fondul pandemiei de COVID-19, își dorește trecerea la un campionat cu două serii. Conform unui articol publicat ieri pe site-ul liga2.prosport.ro, grupări precum ASU Politehnica Timișoara, Pandurii Târgu-Jiu, U Cluj, Unirea Slobozia și Progresul Spartac (ultimele două participante la barajul pentru promovarea în liga secundă) și-au manifestat în mod public poziția în favoarea unui sistem competițional cu două serii.
" Desfășurarea ultimelor sezoane de ligă secundă a dezvăluit carențe mari în organizarea cluburilor, existând numeroase exemple de retrageri în timpul competiției. Asta din cauza problemelor financiare generate de cheltuielile mari pe care le presupune un campionat cu o unică serie ", este poziția celor de la ASU Politehnica Timișoara. " Ar fi mai bine să fie două serii, în principal din cauza costurilor legate de deplasări. Sunt multe echipe care vor avea grave probleme financiare din cauza crizei economice care o să apară ", sună afirmația principalul creditor al Pandurilor Târgu-Jiu, Marian Condescu. " Noi am propus ca variantă un sezon viitor cu două serii de câte 12, respective 11 echipe. E dificil să ai 44 de meciuri. Ar fi deplasări foarte lungi și foarte multe. Doar bugetul de deplasări ar fi unul uriaș ", este și părerea lui Daniel Stanciu, directorul executiv al Universității Cluj. Iar lista militanților pentru o Liga a II-a cu două serii nu se oprește aici.
Câte oare și care anume?
Inclusiv Federația Română de Fotbal ia în calcul varianta ca ediția 2020-2021 a Ligii a II-a să aibă două serii. A spus-o chiar președintele Răzvan Burleanu:
" Vom avea maximum 23 de echipe în Liga a II-a sezonul următor. Nu pot spune cu certitudine pentru că nu am încheiat procesul de licențiere. Sunt două scenarii pe care le analizăm și pe care le-am prezentat pe scurt reprezentanților ligii a doua. Pe de-o parte, există varianta de a avea o singură serie de maximum 23 de echipe, celălalt scenariu prevăzând două serii, una de 11 echipe și alta de 12 ".
Iată și ce echipe s-ar putea alinia la startul viitorul sezon de B: Metaloglobus București, Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu-Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, U Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, Csikszereda Miercurea-Ciuc, Pandurii Târgu-Jiu (clasate, pe pozițiile 7-18 în ediția trecută a eșalonului secund); Aerostar Bacău, FC Universitatea Craiova (promovate din Liga a III-a); două sau trei echipe din play-off-ul Ligii a II-a dintre UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid București; două sau trei echipe din play-out-ul Ligii I dintre Sepsi, FC Voluntari, FC Hermannstadt, Dinamo București, Poli Iași, Chindia Târgoviște și Academica Clinceni; câștigătoarele barajului de Liga a III-a dintre Unirea Slobozia- Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac- CSM Slatina (Seria 3) și FC Recea- Minaur Baia Mare (Seria 5).
Discuții cu primarul Necula
În așteptarea unei decizii FRF pe marginea viitorului format al competiției cadete, CS Aerostar Bacău nu stă cu mâinile încrucișate. Așa cum amintea și președintele Damaschin, clubul băcăuan face tot posibilul pentru a configura un buget în ton cu exigențele eșalonului secund. „Aviatorii” au contactat mai mulți sponsori importanți, dar au bătut și la ușa autorităților locale.
Ieri, Doru Damaschin a avut o întrevedere în acest sens cu primarul Cosmin Necula:
" Am discutat cu domnul primar Necula pe marginea încheierii unui parteneriat între Consiliul Local și echipa de fotbal Aerostar. A rămas să ne revedem zilele următoare, iar între timp, compartimentul juridic al Primăriei să analizeze găsirea unei soluții viabile referitoare la acest gen de parteneriat. Ne punem speranțe în autoritățile locale, așa cum ne punem speranțe și în sprijinul oamenilor de afaceri pe care i-am contactat în ultima perioadă. Până la urmă, echipa de fotbal a Aerostarului nu reprezintă doar societatea comercială cu același nume, ci întreaga comunitate băcăuană. Avem o echipă tânără, de mare perspectivă și ar fi păcat să ratăm această oportunitate de a participa la un nivel valoric superior. Cu atât mai mult cu cât Aerostar nu este doar singura echipă a Bacăului aflată în Liga a II-a, ci și unica din Moldova " a precizat conducătorul "aviatorilor" citat de aceeași sursă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu