joi, 29 decembrie 2022

Fotbal liga a 3-a, seria I | Ce a însemnat anul 2022 pentru ACSM Ceahlăul: PROMISIUNI neonorate, RATAREA obiectivului de accedere în play-off, SCHIMBAREA antrenorului principal și o nouă RECONSTRUCȚIE în iarnă!

Fotbalul nemțean a avut un an 2022 sub posibilitățile sale, sau mai bine spus sub ceea ce se așteaptă de 5 sezoane la Piatra Neamț.
După un prim sezon de acomodare la nivelul eșalonului 3, la fiecare start de campionat obiectivul fixat de conducere a fost invariabil cel al promovării, dar din varii motive de fiecare dată socotelile din birouri sau bugetele nu joacă pe terenul de fotbal.
Rând pe rând CS Aerostar Bacău (în ultima ediție înainte de pandemie cu campionat de 16 formații), Dacia Unirea Brăila sau SC Oțelul Galați (ultimele 2 formații în sezoane cu 10 formații, primul cu baraje directe, al doilea cu play-off + baraje) s-au dovedit competitoare mai abile, mai pregătite, mai adaptate dacă vreți la fotbalul ce se joacă la nivelul eșalonului 3.
Ianuarie 2022 a însemnat aducerea lui Florentin Petre (foto principal) la cârma echipei într-un moment greu, în care mai erau de disputat 3 etape din mini-retur.
Victoriile interne cu CS Știința Miroslava și ACS Foresta Suceava cu 1-0, și remiza albă de la Vaslui cu CS Sporting Juniorul nu au fost suficiente pentru obținerea biletelor pentru play-off, echipa urmând a evolua pentru 10 partide în turneul de consolare, play-out.
Cu 7 victorii și 3 remize în play-out, fără nicio înfrângere, cei drept în fața unor adversari mai modești, s-a creat iluzia că sezonul ce va urma va fi ultimul pentru galben-negri la nivelul eșalonului 3.
Premisele erau deja create, echipa se sudase în ultimele 4-5 luni în 13 jocuri oficiale, Florentin Petre cunoștea potențialul jucătorilor, așa că se aștepta efortul conducerii de consolidare și întărire a efectivului cu jucători care să transforme obiectivul promovării în unul realizabil.
Din păcate la fel ca și în celelalte sezoane ceea ce a urmat în vară la echipă nu a fost de natură să ducă la alcătuirea unei echipe care să lupte cu șanse la primele locuri din clasament.
Pierderea unor jucători de calitate: Cristin Jalbă, Sorin Tăbăcariu dar și a unor underi care mai puteau ajuta echipa și în acest sezon: Marius Matei, Ștefan Istrati, Andrei Vîlea, a fost greu de suplinit. 
Chiar dacă au fost aduși jucători cu experiență la acest nivel și au fost promovați o serie de underi din cadrul clubului, dar și de afară, cei care au confirmat cu adevărat pot fi trecuți pe degetele de la o singură mână, la majoritatea dintre ei s-a renunțat imediat după încheierea sezonului de toamnă, unul dezamăgitor, pe locul 5, cu doar 24 de puncte.

Loc

Clasamentul (15)

M

V

E

Î

Gol

Pt

1

 ACS Foresta Suceava

15

12

2

1

32-6

38

2

CSM Bucovina Rădăuți

15

9

2

4

31-15

29

3

CSM Bacău

15

8

5

2

26-15

29

4

CS Dante Botoșani

15

8

2

5

23-20

26

5

ACSM Ceahlăul Piatra Neamț

15

7

3

5

36-24

24

6

CS Știința Miroslava

15

7

1

7

19-18

22

7

ACS Șomuz Fălticeni

15

5

3

7

19-18

18

8

CSO Viitorul Darabani

15

4

0

11

14-37

12

9

AS FC Rapid Brodoc

15

3

1

11

17-38

10

10

AFK Csikszereda II

15

1

3

11

4-30

6

Unde s-a greșit? Pregătirea de vară...lipsa unui preparator fizic permanent la echipă (lucru vizibil în special în înfrângerile de pe teren propriu cu ACS Foresta Suceava și CSM Bacău), sau in deplasările de la Miroslava și Dante când echipa a încasat într-o singură repriză câte 3 goluri, organizarea defensivă a echipei, surprinsă de multe ori la fazele fixe (golurile de la Miercurrea Ciuc sau Bacău) sau poate valoarea individuală scăzută a unor jucători...poate câte un pic din toate!
Cu excepția Forestei Suceava, formație pregătită de Dorin Goian, grupare ce a dominat autoritar seria si se află pe merit cu +9 puncte în frunte fiind calificată în play-off cu 4 etape înainte de final, celelalte formații nu sunt cu nimic superioare formației din Piatra Neamț.
CSM Bacău a retrogradat sportiv în sezonul trecut și a primit invitație de la FRF pentru completarea seriei, fiind gruparea care a început ultima pregătirea cu jucători în marea lor majoritate aduși pe ultima sută de metri sau împrumutați de la alte formații dar cu un tehnician valoros și experimentat în persoana lui Cristi Popovici care poate duce Bacăul în play-off și apoi de ce nu și la baraje.
CSM Bucovina Rădăuți a fost mereu în fața nemțenilor în ultimele 3 ediții, asta deși a beneficiat de fiecare dată de un buget mai scăzut, însă oamenii de acolo au folosit eficient fiecare bănuț, au în marea majoritate în componența lotului jucători din zonă care dau totul pe teren pentru echipa la care activează.
CS Dante Botoșani a schimbat masiv lotul de jucători, după un început foarte slab de sezon a trecut și la schimbarea băncii tehnice și a revenit pe finalul sezonului pe un loc de play-off, însă situația de la clubul din Botoșani care își joacă meciurile de acasă pe terenul sintetic de la Bucecea nu este una foarte clară în aceste momente, problemele financiare care apasă clubul fiind se pare destul de mari. 
La Piatra Neamț s-a încercat un șoc la echipă prin aducerea profesorului Cristian Pustai, ultimele 4 jocuri oficiale din 2022 fiind cu reputatul tehnician pe bancă pentru galben-negri, în premieră și pentru dumnealui la L3.
2 victorii (4-1 cu CSO Viitorul Darabani și 2-1 cu CS Știința Miroslava - ambele acasă), un egal (1-1 la Fălticeni cu ACS Șomuz) și un eșec (3-5 cu CSM Bacău) la Piatra Neamț sunt rezultatele înregistrate de d-nul profesor Pustai la cârma galben-negrilor, iar la finalul sezonului de toamnă acesta a fost reconfirmat la cârma nemțenilor până în vara  lui 2024 obiectivul fiind promovarea!
Dacă în acest sezon pietrenii vor avea nevoie și de jocul rezultatelor pentru a mai prinde play-off-ul, o situație foarte asemănătoare ca cea din iarna trecută, pentru sezonul următor se fac calculele încă de pe acum!
S-a renunțat la o serie de jucători din lot (underi dar și fotbaliști experiementați), la alții se negociază despărțirea și cu siguranță în acest zile se "lucrează" și la o listă de achiziții pentru completarea lotului în vederea sezonului de primăvară.
Cum reunirea lotului este preconizată pentru 16 ianuarie 2023, este foarte posibil ca încă de la reunire să facem cunoștință cu o parte importantă din cei noi veniți.
Problemele financiare cu care se confruntă clubul ACSM Ceahlăul Piatra Neamț nu sunt de neglijat, acesta se află în concordat preventiv din 2 august ac, recent pe 13  decembrie, un judecător de la Tribunalul Neamț a omologat planul de reorganizare aprobat de creditorii concordatari, urmând un respiro până pe 21 martie 2023, atunci când este fixat un termen de control.
Primăria Piatra Neamț a promis împreună cu CL Piatra Neamț un sprijin mai important pentru sport pentru anul 2023 în ultima ședință de consiliu local din 2022. 
Va conta și dacă clubul va putea să se țină de planul de reorganizare, adică dacă va fi capabil să facă plăți sistematice ale datoriilor din urmă către creditori și dacă la fel ca și în anii anteriori va putea propune un proiect autorităților locale prin care să atragă finanțare din bani publici. 
Cazul cel mai la îndemână îl reprezintă chiar ACS Foresta Suceava, o formație susținută puternic de Primăria Suceava, și ea cu datorii reeșalonate la ANAF, care a primit în preajma sărbătorilor de iarnă ultima tranșă din bugetul pe anul 2022, în valoare de 375.000 de lei. 
Este clar că la acest nivel al ligii a 3-a este foarte greu numai cu bani privați, majoritatea echipelor fiind susținute de autoritățile locale, nu întâmplător cluburi (asociații private) precum ACSM Ceahlăul sau CS Dante Botoșani au avut probleme în asigurarea bugetelor pentru acest sezon.
Este greu să te lupti cu Foresta, formație susținută de Primăria Suceava cu un buget anual de 2,5 milioane de lei, dar pentru un loc de play-off într-o primă fază și apoi chiar pentru locul 2 care permite accederea la baraje este posibil.
Cu un președinte executiv experimentat, cu un cantonament de iarnă cum nu a avut această echipă NICIODATĂ la L3, cu priceperea și experiența profesorului Pustai, cu câteva achiziții peste nivelul echipei și cu multă muncă în pregătire încă este POSIBIL!
Este adevărat că nu mai depindem numai de noi în acest sezon, dar măcar pentru anul viitor să creem bazele unei echipe competitive care să nu mai RATEZE obiectivele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 2-a | Răzvan Matiș, noul mijlocaș al CSM Ceahlăul

Răzvan Matiș, noul mijlocaș al CSM Ceahlăul CSM Ceahlăul Piatra Neamț mai mizează pe un jucător pentru linia mediană în sezonul 2025-2026. E...