sâmbătă, 9 decembrie 2023

Fotbal liga a 2-a | ANALIZA (Partea a 2-a) : Puterea Ceahlăului a STAT în jocurile de ACASĂ: 14 Puncte din 21, cu cele mai PUȚINE goluri primite pe teren propriu și un ONORANT loc 5 în clasamentul la ZI al jocurilor de ACASĂ!

 

ACSM Ceahlăul Piatra Neamț a încheiat maxi-turul de campionat din postura de nou promovată pe locul 9 cu 22 de puncte.

Dintre acestea, 14 au fost obținute pe teren  propriu, 4 victorii, 2 remize și 1 înfrângere, golaveraj 12-2, iar restul de 8 vin de pe terenuri stăine: 2 victorii, 2 remize și 4 înfrângeri.

La o primă vedere forța echipei stă în jocurile de pe teren propriu, acolo unde gruparea nemțeană ocupă un onorant loc 5 în clasamentul general, cu mențiunea faptului că galben-negrii sunt gruparea care a primit cele mai puține goluri  pe propriul teren, doar 2!

Loc

Clasamentul acasă

M

V

E

Î

Gol

Pt

1

CS Corvinul 1921 Huneduara

8

5

2

1

14-6

17

2

AFC Unirea 04 Slobozia

7

5

1

1

10-4

16

3

CSC 1599 Șelimbăr

7

5

1

1

12-7

16

4

CSM Reșița

8

4

3

1

15-7

15

5

ACSM Ceahlăul Piatra Neamț

7

4

2

1

12-2

14

6

FK Csikszereda

8

4

2

2

8-6

14

7

Viitorul Pandurii T.Jiu

8

3

4

1

8-7

13

8

AFC Chindia Târgoviște

8

3

3

2

14-7

12

9

CS Mioveni

8

3

3

2

11-7

12

10

CSA Steaua București

7

3

3

1

10-6

12

11

CSM Slatina

7

3

2

2

7-4

11

12

CS Concordia Chiajna

7

3

2

2

3-2

11

13

Gloria Buzău

7

3

3

2

9-10

11

14

CSC Dumbrăvița

7

2

4

1

10-4

10

15

FC Metaloglobus București

8

2

4

2

10-10

10

16

FC Argeș

7

2

3

2

5-4

9

17

CS Tunari

8

1

4

3

5-9

7

18

Unirea Dej

8

2

1

5

7-15

15

19

CSM Alexandria

7

0

1

6

3-13

1

20

Progresul Spartac

8

0

0

8

6-25

0


Pentru astăzi ne-am propus să analizăm cele 7 jocuri de pe teren propriu, să rememorăm meciurile pe care majoritatea dintre voi le-au trăit pe stadion sau în fața micilor ecrane, mare majoritate a partidelor susținute de pietreni pe teren propriu dar și în deplasare bucurându-se de atenția televiziunilor de profil ce dețin drepturile tv.
Debutul pe propriul teren pentru ACSM Ceahlăul l-am consemnat în etapa a 2-a, în data de 13 august de la orele 12:00, într-o duminică, jocul fiind transmis și pe TV în fața unei noi promovate, CSM Reșița.
A fost o prestație solidă a elevilor profesorului Pustai încununată cu o victorie categorică, un 4-0 obținut în fața unei asistențe record, de 5000 de spectatori.
A fost atunci 2-0 încă de la pauză, golul de 1-0 reușit de Pedro Albino în min.20 putând candida la titlul de cele mai frumoase goluri ale toamnei la nivelul eșalonului secund. A urmat apoi reușita underului Marius Savu la un interval de doar 6 minute, pentru ca în mitanul secund Mihai Neicuțescu (61) și Patrick Petre (76) să consfințească prin reușitele lor un debut convingător în jocurile de pe teren propriu la nivelul eșalonului 2 pentru nemțeni.
Cel de-al 2-lea joc pe teren propriu a fost și cel mai nereușit pentru galben-negri din cele 7 disputate acasă. Golul timpuriu reușit de veteranul Mioveniului Ștefan Blănaru din minutul 14, nu a mai putut fi întors de Ceahlăul din mai multe motive. Experiența superioară a Mioveniului, o formație ce avea să se dovedească în această toamnă o specialistă a jocurilor din deplasare, dispunerea economicoasă și eficientă în teren a oaspeților sub comanda unui Constantin Schumacher extrem de inspirat, a contrabalansat cu alegerea neispirată în avanposturi a lui Selmani, cel care avea să se dovedească mână moartă pentru Ceahlăul în acest sezon. Introducerea tardivă în teren, în min.80 a lui Josemar Agostinho cel care avea să rateze de altfel și cea mai mare ocazie de gol pentru Ceahlăul, a privat gazdele de obținerea cel puțin a unui rezultat de egalitate ce ar fi fost mai conform cu ce s-a jucat pe 26 august la Piatra Neamț.
Etapa a 6-a, în 19 septembrie, a adus-o la Piatra Neamț pe AFC Chindia Târgoviște, o formație mai valoroasă, o retrogradată, cu obiectiv de promovare și buget pe măsură. Pietrenii au făcut o primă oră extraordinară, cu o mare risipă de efort, cu o tripletă ofensivă care a hărțuit și a creat mari probleme în defensiva dâmbovițeană. Golul reușit de Patrick Petre în minutul 26 nu s-a dovedit de ajuns pentru ca nemțenii să își treacă în cont toate cele 3 puncte. "Retragerea aureliană" comandată de pe bancă s-a dovedit neinspirată, Chindia a urcat liniile, a profitat de schimbările neinspirate ale Ceahlăului, gazdele nemaicontând în atac după înlocuirea cvartetului de forță Pedro Albino, Patrick Petre, Azdren Llullaku și Mihai Neicuțescu. Chiar și așa Mihael Onișa a avut golul de 2-0 în gheată în min.85, șutul său puternic din afara careului mare a zguduit transversala norocosului și inspiratului goalkeeper moldovean Răilean, pentru ca în prelungiri Chindia să restabilească egalitatea la o fază fixă prin ex-pietrenul Andrei Marc urcat inspirat în atac și care a profitat și de o respingere norocoasă, reluând din 6 metri dintre apărătorii Ceahlăului. Putea fi și mai rău pentru nemțeni, același Marc ratând victoria dâmbovițenilor la ultima fază a jocului.
Următorul joc de acasă, cel din etapa a 8-a cu Unirea Dej, a adus o victorie scurtă de 3 puncte, după un joc mai puțin reușit, dar de data aceasta adversarul nu a avut calitate și nu a putut profita de retragerea deja proverbială în defensivă a băieților pregătiți de profesorul  Pustai. 
Unicul gol al meciului, un autogol al căpitanului Cristian Chira a venit târziu, în minutul 73, la o fază lucrată de Llullaku și Neicuțescu, primul cu centrarea și al doilea cu reluarea  spre poartă ce a fost deviată ulterior nefericit de căpitanul Unirii.
Finalul a fost cu emoții, Krell  având 2 intervenții inpirate în ultimele 10 minute, iar în altă situație dejenii ratând o bună oportunitate. A fost un joc în care Ceahlăul a suferit, dar punctele au rămas la Piatra Neamț.
Pe 20 octombrie de ziua aniversară a fotbalului la Piatra Neamț (104 ani de înființarea primei echipe de fotbal a orașului), nemțenii aveau să facă cel mai bun joc al lor din acest campionat în fața liderului la zi din acea vreme, CSC 1599 Șelimbăr, o formație cu o defensivă de fier, care a început jocul extrem de tare, Llullaku și Matei Moraru părăsind terenul de joc accidentați, ultimul cu fractură de braț fiind la ultimul joc oficial din 2023. Chiar și așa pietrenii au fost vioara 1, echipa cu ocaziile și situațiile de poartă, însă ghinionul, precipitarea la finalizare și forma excelentă a portarului Roșca au menținut un scor alb mincinos pe tabelă până la final. Deși au beneficiat și de o lovitură de la 11 m, starul din atacul Ceahlăului, uruguayanul Cortelezzi a executat cu fentă, în bara din dreapta porții șelimbărenilor, acolo unde va șuta și Pedro Albino în minutele de final. Ca intensitate și ritm de joc este fără doar și poate cel mai bun joc al pietrenilor din această toamnă, echipa nu a mai căzut fizic sau nu s-a mai retras în apărare pe final, însă când nu ești în stare să marchezi de la punctul cu var, îți meriți soarta!
Ultimele 2 jocuri de acasă pe teren propriu au însemnat 2  victorii clare, la scor și  fără gol primit în fața unor formații care au dezamăgit crunt la Piatra Neamț în primul rând prin atitudine.
Pe 4 noiembrie la Piatra Neamț. Ceahlăul a zdrobit Slatina cu 4-0, la capătul unui joc consistent în care și șansa a fost de această dată de partea pietrenilor. Accidentarea gravă a portarului titular Velcu în minutul 30, a deschis robinetul golurilor spre poarta Slatinei. Lullaku (37 și 63), Mihai Neicuțescu (50) și Sergio Cortelezzi (85) au punctat pentru al 2-lea rezultat de acest fel de acasă după cel înregistrat în partida de debut cu CSM Reșița. Și la acest meci nemțenii au ratat de la punctul cu var prin Llullaku în min.63 la scorul de 2-0, însă mingea respinsă în față de Silveanu a fost reluată în gol de atacantul kosovaro-albanez al Ceahlăului.
Ultimul joc oficial de acasă în 2023 s-a disputat pe 23 noiembrie, în nocturnă, pe un frig pătrunzător și un vânt care a influențat în mare măsură calitatea jocului prestat de cele 2 echipe. Deși piteștenii lui Neagoe își jucau ultima șansă de a mai rămâne în lupta pentru play-off, mai bine au inceput nemțenii care aveau să obțină și 2 lovituri de la 11 m în mai puțin de un sfert de oră. Ambele au fost executate de Azdren Llullaku, însă doar prima a fost transformată. La scorul de 1-0, în minutul 31, Patrick Petre marchează spectaculos pe contraatac în urma unei faze create de Cortelezzi, cel care oferă și asistul pentru golul desprinderii Ceahlăului de la fiinalul primei jumătăți de oră a meciului. 
Accidentările lui Akwasi și Patrick Petre fac ca Ceahlăul să facă pasul înapoi, însă Argeșul nu are capacitatea să scoată ceva în repriza a 2-a din deplasarea de la Piatra Neamț în ciuda schimbărilor ofensive efectuate de Eugen Neagoe. Doar cu 2 șuturi pe poartă în repriza a 2-a, la primul a respins Jalbă atent din apropierea liniei porții, la al 2-a Alex Barna pe fază a derurnat în corner o lovitură liberă din lateral bătută la prima bară de Haită. Prea puțin pentru FC Argeș să plece cu punct(e) de la Piatra Neamț, iar Ceahlăul un lucru îmbucurător este fără gol primit în ultimele 4 jocuri de acasă.
Desigur sunt și regrete...După părerea SNP pietrenii ar fi meritat să câștige jocul de acasă cu Șelimbăr, cu siguranță cel mai bun joc al sezonului pe teren propriu, de asemenea egalarea survenită în prelungiri în jocul cu Chindia putea fi evitată dacă și pe bancă ar fi fost mai multe soluții ofensive și echipa nu ar fi făcut pasul înapoi după minutul 60. La meciul cu  CS Mioveni din etapa a 4-a nu ar fi multe de spus. A fost un joc prost, poate cel mai prost de acasă, dar chiar și așa, dacă Josemar marca pe final, un rezultat de egalitate ar fi fost mai echitabil. Sunt 5 puncte pierdute acasă, însă per ansamblu parcursul băieților lui Cristian Pustai în această toamnă în jocurile de acasă a fost unul foarte bun, mai ales la ultimele jocuri, jocuri în care  apărarea nu a luat gol. De altfel în cele 7 jocuri de pe teren propriu, ACSM Ceahlăul a primit doar 2 goluri având cea  mai bună defensivă în jocurile de pe teren propriu.
În zilele următoare vom analiza în Partea a 3-a parcusul echipei de fotbal din Piatra Neamț în jocurile din deplasare, capitol la care credem că am rămas datori, zestrea de puncte cu care Vișinar & Co s-au întors de pe terenurile străine fiind una modestă, iar din aceste considerente, clasarea la finalul sezonului de toamnă în afara locurilor de  play-off  este oarecum justificată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu