joi, 14 decembrie 2023

Fotbal liga a 2-a, ANALIZA (Partea a 3-a) | Parcursul Ceahlăului în deplasare a fost unul MODEST: doar 8 puncte ca urmare a 2 victorii (Tg.Jiu și Tunari) și 2 remize la (Tg.Măgurele și Buzău). Înfrângerile dureroase la Corvinul, Metaloglobus și Slobozia dar și remiza de Alexandria au tras echipa în afara locurilor de play-off

 

Nou promovata ACSM Ceahlăul Piatra Neamț se situează la finalul anului 2023 în afara locurilor de play-off, pe poziția a 9-a și datorită parcursului sub așteptări din deplasare.
S-au pierdut puncte aiurea la Huneduara, Tg.Măgurele și Metaloglobus, cel puțin 4 puncte ar fi trebuit să se afle în tolba galben-negrilor acum la final de an, însă de fiecare dată, echipa s-a pierdut inexplicabil pe final, în absolut toate jocurile enumerate mai sus, golurile care au făcut ca punctele să rămână la gazde au venit după minutul 80.
Despre jocul din Ghencea nu putem comenta mai mult, când primești 3 goluri, 2 de la un under fundaș dreapta, spune multe despre cum a fost pregătit jocul respectiv. Cu tot respectul pentru Daniel Oprița și echipa CSA Steaua, așa cum alte nou formații promovate au plecat cu punct(e) din Ghencea (CSM Alexandria 1-1 și Corvinul Huneaduara 1-0), cu o altfel de abordare și formația noastră putea veni cel puțin cu un punct de acolo.

Loc

Clasamentul deplasare

M

V

E

Î

Gol

Pt

1

CSC 1599 Șelimbăr

8

4

4

0

5-1

16

2

AFC Unirea 04 Slobozia

8

4

3

1

5-2

15

3

CS Mioveni

7

4

2

1

6-1

14

4

CS Corvinul 1921 Huneduara

7

4

2

1

9-5

14

5

Gloria Buzău

8

4

2

2

10-7

14

6

CS Concordia Chiajna

8

2

5

1

18-10

11

7

CSA Steaua

8

2

4

2

19-12

10

8

CS Viitorul Pandurii Tg.Jiu

7

2

4

1

7-6

10

9

AFC Chindia Târgoviște

7

2

3

2

6-4

9

10

FC Argeș

8

2

3

3

9-8

9

11

CSM Slatina

8

2

3

3

7-10

9

12

CSC Dumbrăvița

8

3

0

5

6-13

9

13

FK Csikszereda

7

2

2

3

5-6

8

14

ACSM Ceahlăul Piatra Neamț

8

2

2

4

10-12

8

15

FC Metaloglobus București

7

2

2

3

5-10

8

16

CSM Alexandria

8

2

1

5

6-10

7

17

CSM Reșița

7

1

2

4

8-16

5

18

CS Tunari

7

1

2

4

9-10

5

19

Unirea Dej

7

1

0

6

3-13

3

20

Progresul Spartac

7

0

1

6

2-13

1

În prima etapă a noului sezon de L2, nemțenii s-au deplasat la Huneduara, în fieful unei alte formații nou promovate, iar evoluția galben-negrilor a fost una cu lumini și umbre. 
Am primit gol rapid după un început bun al nostru, la o eroare a goalkeeperului Stefan Krell, golul marcat de căpitanul Alexandru Neacșa în min.8 fiind luat pe colțul scurt, la o fază în care portarul austriac aștepta mai degrabă o centrare în careu. Apoi nemțenii au echilibrat jocul și pe final de primă repriză au avut o mare oportunitate de a înclina balanța în favoarea lor la eliminarea lui Iacob (42) pentru fault din poziție de ultim apărător la atacantul portughez Josemar.
Lipsa de experiență și precipitarea a influențat ulterior întreaga repriză a 2-a. Neexperimentatul under Alexandru Anton vede 2 galbene în decurs de 12 minute (47 și 59) așa că ultima jumătate de oră se joacă 10 la 10. Nou intrații Patrick Petre și Robert Ciobanu fac faza golului egalizator din minutul 79, cu Patrick la serviciu și Robert finalizare precisă cu capul din careu și lucrurile arătau bine pentru oaspeți. Nu avea să fie remiză, pentru că 4 minute mai târziu, un contraatac rapid în 3 oameni ai Corvinului pe partea mezinului Bacalu avea să ducă la golul victorios semnat de Marius Lupu.
A urmat apoi succesul din deplasarea de la Tg. Jiu. probabil cel mai reușit joc din deplasare din acest sezon, victoria la zero din deplasarea din orașul lui Brâncuși fiind fără dubii, după o primă repriză foarte bună, în care elevii lui Pustai au marcat de 2 ori prin Cristin Jalbă (29) și Marius Savu (41). Din păcate a fost una din puținele partide ale galben-negrilor care nu a fost televizată de televiziunile de profil.
Cea de-a 2-a victorie externă pentru nemțeni s-a înregistrat în etapa a 5-a, la Tunari pe un teren aproape imposibil la ora joculului, cu un adversar modest în exprimare, dar arțăgos și greu de strunit. Pietrenii au reușit golul victoriei în urma unei lovituri de colț, urmate de o respingere și la care oportunistul Onișa aflat la marginea careului mic a reluat din apropiere în plasă. La Tunari s-au văzut primele semne de slăbiciune din tabăra galben-negrilor, o mentalitate păguboasă ce se va dovedi în etapele următoare una pierzătoare de punct(e) în fața unor adversari cu nimic superiori băieților noștri. Dacă la Tunari pietrenii au scăpat cu bine, Ivanovski ratând din apropiere în prelungiri și datorită super intervenției lui Krell, în următoarele jocuri din deplasare pasul înapoi din mitanul secund avea să ne coste punct(e).
A urmat partida de tristă amintire din 23 septembrie de la Clinceni cu Metaloglobus, o formație fără succes în campionat în acel moment și cu un antrenor nou pe bancă în persoana lui Ianis Zicu.
Pietrenii au început mai bine și au deschis scorul în fatidicul minut 13 pentru gazde prin execuția măiastră a underului 2005 Matei Moraru, șut cu efect de parabolă din afara careului mare în plasa laterală a porții lui Avram. Llulaku a avut apoi o șansă importantă să facă 2-0, dar până la urmă s-a intrat la pauză la egalitate, 1-1, Metaloglobus reușind egalarea dintr-o lovitură liberă făcută cadou de ai noștri gazdelor în marginea careului mare și care a fost transformată magistral de veteranul Georgian Honciu. 
În repriza a 2-a pe fondul unui joc echilibrat meciul s-a decis după minutul 60, din momentul în care Ceahlăul a făcut proverbialul pas în spate, iar schimbările de pe bancă doar 3!!!, nu au adus nimic bun, ba din contră, aveau să ne piardă meciul.
Cu 3 minute înainte de final, Larrauri este deposedat din spate în apropierea centrului terenului, urmează un contraatac rapid al Metaloglobusului și veteranul Dragoș Huiban marchează golul victoriei cu un șut de la circa 13-14 metri printre mâinele portarului austriac al Ceahlăului. A fost un meci la îndemâna nemțenilor, însă gazdele cu cuțitul la os au profitat la maxim de erorile tactice și de pasul înapoi făcut de elevii lui Cristian Pustai.
Cel mai prost meci de afară din acest sezon de toamnă a fost fără doar și poate cel din deplasarea de la Turnu Măgurele în fața codașei CSM Alexandria, grupare care până la meciul cu Ceahlăul nu marcate niciodată pe teren propriu la L2, au dat in tot sezonul doar 3 goluri în cele 7 meciuri jucate pe teren propriu, însă două dintre ele au fost reușite contra Ceahlăului în doar 4 minute!
La fel ca și în celelalte partide prima repriză a fost aproape perfectă pentru nemțeni care au început excelent în stil de mare echipă și la jumătatea primei reprize conduceau deja cu 2-0 prin reușitele semnate de Llullaku (9) și Moraru (23), însă ceea ce a urmat în repriza a 2-a în ultimele 20-25 de minute mai ales a fost parcă desprins dintr-un scenariu cu repetiție pe care îl presimțeam dar nu ni-l doream. Accidentările lui Llullaku și Petkov, dar mai ales faptul că banca din nou nu ne-a ajutat, spre deosebire de gazdele de la Alexandria, care mutând curajos la pauză (3 schimbări ofensive) au reușit o egalare miraculoasă prin reușitele lui Ștefan Cană și a noului intrat Petre Simon în minutele 79 și 83, ultimul cu un lob elegant peste Krell ieșit neisnspirat dintre buturi. Și uite așa un joc care trebuia să se termine cu +5 pentru Ceahlăul s-a încheiat la egalitate. A fost de altfel singurul punct cucerit pe teren propriu în 7 partide de CSM Alexandria...asta spune în mare totul despre erorile comise de galben-negrii la Turnu Măgurele.
Pe 26 octombrie, la o zi după marea aniversare a armatei române și de Sf.Dumitru,  nemțenii au cedat clar cu 1-3 în Ghencea, fiind de altfel și singurul joc din campionat în care au primit 3 goluri.
În teren jocul a fost echilibrat, dar erorile de alcătuire a primului 11 ne-au costat cele 3 puncte. Boison a dat nesiguranță echipei iar cel puțin golul 2 primit pe final de primă repriză i se poate imputa, Onișa a fost schimbat de M.Savu în minutul 24 (aici cel mai probabil a fost o decizie tactică, nemțenii primseseră gol și aveau nevoie de jucători cu profil mai ofensiv).
Nici Tudor Oltean nu a fost în apele sale fiind depășit cu regularitate de un alt under, David Maftei,  cel mai bun jucător de pe teren, autor a 2 goluri în minutele 45 și 59 și coautor la reușita golgheterului campionatului Bogdan Chipirliu din min.12.
Pietrenii au avut și ei șansele lor, underul Marius Savu având pe toată durata jocului 3 șanse de gol, căpitanul Stejărel Vișinar urcat în atac în prelungirile primei reprize la scorul de 2-0 a nimerit bara transversală cu o lovitură de cap din careu și au marcat repede, cu șansă prin Neicuțescu în startul reprizei secunde, însă după un forcing de 15-20 de minute în care nu au reușit egalarea s-au stins mai ales după golul de 3-1 al militarilor.

Pe 10 noiembrie Ceahlăul s-a deplasat în Crângul Buzăului pentru confruntarea cu buzoienii de la Gloria, o formație cu lot, conducere și pretenții de promovare dar care a pierdut pe teren propriu  nu mai puțin de 10 puncte în 7 etape.
A fost o remiză de luptă, un 1-1 corect după aspectul general al jocului în care fazele de poartă au fost puține. Gloria a deschis scorul dintr-un penalty ușor acordat de centralul Bogdan Neculcea și transformat de căpitanul Marko Pervan (43), iar Ceahlăul a restabilit egalitatea prin Bogdan Forizs în min.69 la o fază fixă, un corner perfect executat de Pedro Albino, cu o precisă lovitură de cap  din careul de 16 metri.
Finalul de joc a fost animat, cu emoții pentru Ceahlăul,  după ce Mihai Neicuțescu a fost eliminat pentru cumul de cartonașe galbene (40 și 81), însă gazdele nu au putut valorifica avantajului omului în plus în cele 15 minute cu tot cu prelungiri.
Cel  mai dureros rezultat a fost înregistrat însă la  Slobozia, în ultima deplasare, în fieful Unirii. 
Accidentarea horror a căpitanului Vișinar, urmată imediat la faza următoare de golul cu capul al underului Andrei Dorobanuțu (17) a zdruncinat  pe moment elanul galben-negrilor, o formație cu un plus de pregătire la acest ultim joc datorat de programările jocurilor la TV de televiziunile de specialitate.
Însă Ceahlăul a dominat pe alocuri și datorită pasului înapoi a formației pregătite de Adrian Mihalcea  care va conta în atac doar pe câteva contraatacuri sporadice.
Momentul pshihologic a fost consumat în prelungirile primei reprize atunci când Cortelezzi  a ratat de la punctul cu var un penalty scos inteligent de Marius Savu, portarul gazdelor Denis Rusu a făcut minuni în câteva rânduri, iar în repriza a 2-a  jocul pe contre a mai produs 2 reușite pe final, atunci când toată lumea se aștepta în clasicul 1-0 cu care ne obișnuise Unirea.
Ceahlăul riscă pe final, este surprinsă pe un contraatac la care bulgarul Petkov nu a putut să își oprească omul direct prin fault de la centrul terenului, arbitrul a lăsat inspirat avantaj și a ieșit golul de 2-0 a nou intratului Cosmin Atanase (92), pentru ca la una din ultimele faze ale jocului, tot un jucător venit de pe bancă, Patrick Petre să înscrie golul de onoare  pentru Ceahlăul.
Cu siguranță în condițiile în care în urma tragerii la sorți ACSM Ceahlăul urma să joace 10 partide în deplasare din 19, se impunea mai ales în deplasările de pe terenurile formațiilor mai slab cotate cum  ar fi CSM Alexandria sau Metaloglobus o altă abordare, dar acum la rece este ușor de vorbit din exterior. 
Și la debut, la Huneduara, nemțenii ar fi putut pleca neînvinși însă până la urmă dacă se vrea calificare în play-off, în deplasările din 2024 de la Chiajna cu Concordia și de la Miercurea Ciuc cu FK Csikszereda este nevoie de o altă abodare.
Două egaluri nu sunt suficiente pentru calificarea în play-off, este clar că trebuie forțată victoria în ambele jocuri, împotriva unor grupări care păstrează și ele șanse de calificare în play-off.

foto: SNP, Gelu Cracana, CSM Ceahlăul - facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 2-a | Răzvan Matiș, noul mijlocaș al CSM Ceahlăul

Răzvan Matiș, noul mijlocaș al CSM Ceahlăul CSM Ceahlăul Piatra Neamț mai mizează pe un jucător pentru linia mediană în sezonul 2025-2026. E...