În perioada 25-27 martie a avut loc primul modul al acestui an din cadrul cursului de Director Sportiv organizat de Federația Română de Fotbal alături de partenerii de la DoublePass.
Ca parte a viziunii Federației Române de Fotbal de educare a zonei tehnice și de a ajuta cluburile românești să devină mai competitive la nivel european, cursul de Director Sportiv este una din cele mai importante inițiative educaționale ale FRF din ultimiii ani.
Acesta va fi organizat atât în 2025, cât și în 2026. Durata cursului de director sportiv, ediția 2025, va dura aproximativ un an. Mai multe detalii AICI. Sesiunea a doua a acestui curs este programată pentru perioada 3-5 iunie 2025.
Principalele responsabilități ale unui Director Sportiv, în definiția propusă de FRF și adaptată pentru fotbalul românesc sunt:
- Păstrarea viziunii și implementarea filosofiei fotbalistice a unui club;
- Sporirea valorii generale a echipei prin luarea de decizii strategice și printr-un management eficient al tuturor departamentelor sportiv-tehnice;
- Supervizarea operațiunilor tehnice ale clubului;
- Promovarea unei culturi de înaltă performanță atât în rândul personalului, cât și al jucătorilor;
- Recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
- Excelență în activitățile de tranzacționare & recrutare de jucători;
- Dezvoltarea holistică atât a echipei cât și a jucătorilor, în mod individual, punând accent pe sănătate, performanță și grija pentru jucători;
- Utilizarea de date, inovații și tehnologii aplicabile în fotbalul modern;
- Facilitarea tranziției talentului către prima echipă și în stabilirea unor planuri de tranziție eficiente în cadrul organizației, pentru tinerii jucători;
- Demonstrarea unui leadership puternic și a capacității de muncă în echipă.
LISTA CURSANȚILOR: Adrian Ioan Pop (Unirea Ungheni), Ioan Luca (CSC Șelimbăr), Cristian Bobar (ACSM Reșița), Flavius Măstăcăneanu (Ceahlăul Piatra Neamț), Daniel Stanciu (CFC Argeș), Florin Macavei (CSC Dumbrăvița), Ciprian Iugulescu (Chindia Târgoviște), Sergiu Bar (CS Afumați), Anton Heleșteanu (Corvinul Hunedoara), Gabriel Boștină (Steaua București), Sebastian Noață (CSM Slatina), Patrick Benga (Metalul Buzău), Florin Vlădilă (CS Tunari), Dan Iordăchescu (CSM Unirea Alba Iulia), Sorin Paraschiv (fost jucător, CSM Alexandria), Bogdan Lobonț (fost jucător, CSM Olimpia Satu Mare), Adrian Popa (fost jucător), Nicolae Dică (fost jucător), Cristian Ciocoiu (fost jucător, ACS FC Bacău), Alin Bănceu (fost jucător), Gheorghe Grozav (jucător activ, Petrolul Ploiești), Cristian Săpunaru (jucător activ, Rapid București), Igor Armaș (jucător activ, FC Voluntari), Dragoș Grigore (jucător activ, CSM Vaslui).
La final, Dragoș Grigore și Bogdan Lobonț au oferit declarații presei.
Dragoș Grigore:
„Sunt jucător în activitate, la un nivel scăzut, dar sunt pasionat, îmi place să mă antrenez în continuare. Am decis să vin la acest curs, n-au trecut decât 2 zile și se pare că este mai complex decât mă așteptam. Am foarte multe lucruri de învățat și sunt sigur că la terminarea acestui curs, toate cunoștințele cumulate pe această întreagă perioadă mă vor ajuta în ceea ce urmează să fac. Mi-am dorit să fac acest curs. Un director sportiv trebuie să aibă foarte multe calități și sunt foarte multe lucruri pe care nu le știam”.
Bogdan Lobonț:
„Sunt extrem de încântat de ceea ce se întâmplă. Federația Română de Fotbal, prin Academia Națională de Fotbal, ne pune la dispoziție aceste unelte magnifice. Noi, ca și cluburi, trebuie să ne aliniem la obiectivele strategice ale Federației Române de Fotbal. Succesul FRF este succesul cluburilor și invers. Prin aceste cursuri sunt convins că vom ajunge să îndemplinim aceste obiective strategice”.
Compania belgiană Double Pass are o experiență globală în ultimii 20 de ani cu peste 1.000 de cluburi, dar și federații sau ligi profesioniste din Belgia, Germania, Danemarca, Japonia, Scoția, SUA sau Anglia. De asemenea, compania a fost partenerul FIFA în 2020 pentru Talent Development Programme.
Experții DoublePass ai acestui curs au fost următorii:
Hans Vander Elst – Director of Fotbal și Senior Partner la Double Pass, unde joacă un rol esențial în optimizarea sistemelor de dezvoltare a talentelor pentru organizațiile de fotbal. Deținător al Licenței UEFA Pro, el are o experiență vastă în antrenorat, dezvoltarea tinerelor talente și managementul strategic al fotbalului.
Înainte de a se alătura Double Pass în 2019, Hans a fost Director al Academiei și Antrenor Secund la Oud-Heverlee Leuven (OHL) timp de 16 ani, coordonând dezvoltarea jucătorilor atât la nivel de academie, cât și la echipa de seniori. Anterior, a activat ca și Coordonator de Tineret și Antrenor la Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Expertiza sa în identificarea și dezvoltarea talentelor l-a transformat într-o figură respectată în industria fotbalului.
Sander Van Praet – Global Projects Lead la Double Pass, fiind responsabil de gestionarea proiectelor internaționale destinate îmbunătățirii organizațiilor de fotbal prin strategii personalizate de dezvoltare a talentelor. Deținător al Licenței UEFA A, și-a construit o carieră specializată în dezvoltarea academiilor, a tinerilor jucători și coordonarea sportivă.
Înainte de a se alătura Double Pass în 2022, Sander a fost Coordonator Sportiv la Beerschot VA și KV Mechelen, precum și Șef al Antrenorilor la Academia Al-Ahli SFC și KV Mechelen Youth. De asemenea, a acumulat experiență internațională în Arabia Saudită ca și coordonator sportiv. Backgroundul său diversificat îi permite să implementeze structuri inovatoare de dezvoltare a talentelor în diferite culturi fotbalistice.
Samuel Cárdenas – profesionist germano-mexican în fotbal, cu o vastă expertiză în scouting și dezvoltarea jucătorilor. Deținător al Licenței UEFA A, și-a construit o reputație solidă în identificarea și formarea talentelor de top. Cel mai recent a ocupat funcția de Director Sportiv la Raków Częstochowa, din decembrie 2023 până în septembrie 2024.
Anterior, a fost Șef al Departamentului de Scouting la KAA Gent, unde a avut un rol esențial în strategia de recrutare a clubului. Cariera sa include și poziții de scouting la Stuttgarter Kickers, Budapest Honvéd FC, FC Schalke 04 și Southampton Academy. Cu experiență în mai multe ligi europene, Samuel a dezvoltat o înțelegere aprofundată a evaluării talentelor și a recrutării strategice în fotbal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu