ANALIZĂ / CSM Ceahlăul parcurs perfect în
campionat și Cupa României Timișoreana, 10 meciuri oficiale, tot atâtea victorii
Începutul este anevoios, cu siguranță misiunea noii formații clădite în această vară sub Pietricica nu este una ușoară.
După dispariția formației fanion SC FC Ceahlăul SA în această vară exista pericolul ca orașul Piatra Neamț să rămână fără fotbal iar baza sportivă, cu siguranță cea mai modernă din Moldova să între în paragină.
Doi oameni de afaceri locali Mihai Bătrânu (Moldocor) și Cătălin Roca (Ro Com Central SA) - foto (centru) au fost artizanii relansării fotbalului în oraș și beneficiind de sprijinul primarului ales în această vară, Dragoș Chitic - foto (tricou albastru), au demarat un proiect de la zero, pe plan local, pe baze solide, cu jucători tineri și foarte tineri, proveniți în special de la Centrul de Copii și Juniori al fostului club fanion al orașului.
În aceste condiții a părut firească și naturală numirea în fruntea clubului a profesorului Teodor Șteț, antrenor cu mare experiență în formarea copiilor și juniorilor, fost antrenor principal și secund pe banca unor formații de liga I (FC Onești, Ceahlăul) dar și cu o bogată experiență în cadrul FRF unde a activat ca referent zonal alături de care au răspuns imediat Vali Avădanei și Florin Anton, antrenori care au completat staff-ul tehnic încă din perioada de pregătire.
Cooptarea ulterioară a profesorului Lidi Chertic, îl putem trece la capitolul plusuri, majoritatea tinerilor jucători ai CSM-ul au fost formați și au debutat anul trecut la liga a 2-a și în campionatul juniorilor ELITA U-19 sub comanda tehnicianului pietrean.
Echipa a pornit perioada de pregătire destul de târziu, asta și datorită faptului că la nivel de conducere se intuia amânarea startului competiției în liga a 5-a, datorită dificultăților materiale a unor serii de formații care s-au înscris în competiție pe ultima sută de metri, iar altele, din păcate au renunțat chiar înainte de start.
Cu o serie de meciuri de pregătire disputate în marea majoritate la Piatra Neamț, pe terenul central, care au avut rolul de " dezvolta " jocul noii formații, de a integra noii sosiți, dar și în perspectivă de a instrui acești tineri jucători spre marea performanță, era limpede pentru toată lumea că timpul va lucra în favoarea CSM-ului.
Meciurile din campionatul ligii a 5-a, seria a II-a, disputate de CSM Ceahlăul au relevat 2 aspecte distincte care merită menționate.
Pe teren propriu echipa s-a desfășurat aproape de potențialul maxim. Calitatea tehnică superioară a tinerilor jucători pietreni, nivelul de instruire și pregătire, forma fizică superioară și nu în ultimul rând dimensiunile generoase ale suprafeței de joc și calitatea gazonului s-au constituit în atuuri de necontestat pentru cunoscători, tehnicieni, chiar și pentru publicul mai puțin avizat.
Meciurile disputate pe teren propriu de CSM Ceahlăul:
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
13-0
|
Viitorul Podoleni
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
16-0
|
Zorile Urecheni
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
4-0
|
Olimpia Grințieș
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
14-0
|
Ozana Timișești
|
Bilanț: 4 4 0
0 47-0
12
Echipa a marcat la foc continuu, nu a primit gol pe teren propriu, iar un lucru demn de semnalat este și acela că staff-ul tehnic a rulat majoritatea componenților lotului, asigurându-se minute oficiale tuturor tinerilor care s-au pregătit și au dovedit că pot constitui o soluție viabilă pentru viitorul imediat al acestei echipe.
Meciurile disputate în deplasare de CSM Ceahlăul:
Stejarul Țibucani
|
2-4
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
Flacăra Brusturi
|
2-5
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
Voința Dochia
|
1-4
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
Energia Pângărați
|
0-2
|
CSM Ceahlăul Piatra
Neamț
|
Bilanț: 4 4
0 0
5-15 12
În deplasare, suprafața de joc, dimensiunile reduse ale terenului, faptul că echipa mai tehnică nu și-a putut valorifica jocul de posesie și combinații, au creat ceva probleme în exprimare, însă chiar și așa, victoriile au fost pe linie, chiar dacă echipa a primit gol(uri) în mai toate partidele cu excepția deplăasării de la Pângărați.
Meciuri disputate în Cupa României Timișoreana:
Viitorul Podoleni
|
0-13
|
CSM Ceahlăul Piatra Neamț
|
Voința Dochia
|
1-4
|
CSM Ceahlăul Piatra Neamț
|
CSM Ceahlăul a disputat în această toamnă 2 partide și din Cupa României Timișoreana, ediția 2017-2018, ambele în deplasare, la Podoleni, respectiv Dochia, unde și-a confirmat statutul de favorită, obținând calificarea în tururile superioare, acolo unde vor întâlni în următoarea etapă, cel mai probabil anul viitor, o formație din liga a 4-a.
Trebuie menționat faptul că lotul este unul perfectibil. Managerul Adrian Câmpeanu are misiunea de a propune soluții viabile staff-ului tehnic în această iarnă.
Cu siguranță lotul mai poate fi înbunătățit, asta în perspectiva promovării în liga a 4-a, dar și datorită faptului că lotul a suferit și unele despărțiri față de perioada de pregătire din vară.
Din varii motive nu mai fac parte din lot: Nedelcu, Cădere, Horciu, Aniculăiesei, Gorea jucători care au ales alte destinații sau care nu mai intră momentan în vederile conducerii.
Lotul de jucători folosit în partidele oficiale de CSM Ceahlăul:
Portari: Chelaru Marius, Chiruță Eduard și Cotuna Alexandru
Fundași: Cădere Răzvan, Catrinoi Marius, Smău Alexandru, Rotaru Cosmin, Albu Mihnea.
Mijlocași: Lupei Vasile, Apostol Andrei, Mateiciuc Andrei, Pintilie Sorin, Copoț-Barb Cristian, Arghir Leonard, Butunoi Eduard, Roșu Adrian, Ștefănoaia Șerban, Ungureanu Ștefan,Vasile Robert.
Atacanți: Zaharia Ioan Gabriel, Aniculăiesei Toader Florin.
Polivalența - cuvântul cheie pentru sfaff-ul tehnic
Se spune faptul că un antrenor valoros pune în valoare elevii săi acolo unde aceștia dau cel mai bun randament, sau acolo, unde, în funcție de adversar sau de absențele din propriul lot găsește soluțiile viabile care câștigă meciurile sau de ce nu un jucător își descoperă calități și abilități și pe alte posturi decât pe cel care s-a format inițial.
Din compartimentul defensiv exemplele sunt edificatoare: Cădere și Albu fac destul de bine ambele benzi, Rotaru a jucat fundaș central, mijlocaș la închidere, poate juca și fundaș de bandă.
Smău joacă acum fundaș central, însă poate evolua și mijlocaș la închidere, acolo unde a evoluat la juniori ELITA U-19.
În compartimentul median avem o serie de jucători polivalenți destul de interesanți: Lupei, Mateiciuc pot juca și atacanți, dar au fost valorificați mai bine ca mijlocași ofensivi de bandă. Ungureanu și Robert Vasile s-au dovedit soluții viabile cu mențiunea că ultimul a fost încercat și fundaș lateral.
În ofensivă, atacantul central Zaharia provine dintr-un mijlocaș. Reprofilarea lui s-a dovedit a fi o găselniță extrem de inspirată a staff-ului tehnic, îmbucurător este faptul că în cadrul lotului soluții tehnice s-au găsit pentru această primă parte a campionatului (turul plus meciurile din Cupa României).
Cu un lot extrem de tânăr (doar Rotaru și Apostol) au 20 de ani, rămâne de văzut până unde vor putea urca acești tineri în carieră.
Începutul este dătător de speranțe, iar faptul că în ultima vreme și factorul politic a manifestat o mai mare deschidere fața de noua echipă a orașului, să sperăm că în cel mai scurt timp în orașul Piatra Neamț și în baza sportivă Ceahlăul vom putea viziona partide de fotbal de calitate și la nivelul primelor eșaloane.
Cu răbdare și perseverență, multă muncă și disciplină, beneficiind de condiții de pregătire, recuperare și joc superioare partenerelor de întrecere, rezultatele nu vor întârzia să apară, iar dacă și factorul financiar se va înbunătăți de la an la an, cine știe, poate că fotbalul va avea un viitor la Piatra Neamț.
Galerie foto: Dan Eșanu și Gelu Crăcană
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu