miercuri, 22 aprilie 2020

Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență nu va mai fi prelungită în România după 15 mai. Restricțiile de deplasare vor dispărea, iar purtarea măștii de protecție devine obligatorie


Klaus Iohannis, președintele României, a făcut, miercuri, 22 aprilie, noi declarații privind gestionarea pandemiei COVID-19, cea care a dus la moartea a 508 persoane până în acest moment în țară și la 9.710 de infectați cu acest coronavirus. Șeful statului a anunțat că starea de urgență nu va mai fi prelungită după 15 mai, dar că toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul public în comun.

Klaus Iohannis: ”După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise”

Iohannis a purtat mască de protecţie în momentul în care a făcut prima declarație, iar apoi a dat-o jos. ”Dragi români, aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun”, a transmis Iohannis.

”Am decis astăzi că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi când folosim transportul public în comun”, a spus, citat de Agerpres, şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, miniştrii de Interne şi Sănătăţii, Marcel Vela, respectiv Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Klaus Iohannis a arătat că se va putea renunţa la purtarea măştii poate anul viitor, când pandemia de coronavirus va fi sub control şi nu va mai exista riscul infectării.

Stare de urgență nu va mai fi prelungită

În acest moment, în România, se derulează a doua perioadă de 30 de zile în care este declarată stare de urgență. Președintele țării a anunțat că după 15 mai aceasta nu va mai fi extinsă, urmând ca o parte dintre restricțiile actuale să fie ridicate, ca de exemplu restricțiile de deplasare.

”După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci nu vom prelungi restricțiile de deplasare. Vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să declarăm în prealabil unde și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. Vor rămâne în vigoare interdicții pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul. Mi s-a părut important să vă dau această veste ca să avem cu toții această perspectivă după 15 mai. Până în 15 mai, până se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare. Stați acasă! După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în pași”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai anunţat că, în scurt timp, va fi prezentat un plan ”destul de detaliat” cu privire la relaxarea măsurilor impuse de autorităţi în contextul epidemiei de coronaviruse.

”Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. Unele restricţii vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare şi, pas cu pas, după un calendar care ţine şi de evoluţia cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numeşte o nouă normalitate, fiindcă, din păcate, specialiştii, experţii, medicii ne spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă în traducere liberă că, pe măsură ce interdicţiile impuse de autorităţi vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare pentru toţi, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile, cei mai în vârstă, cei cu alte afecţiuni vor trebui să aibă mult mai multă grijă de ei şi noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacţionăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare”, a explicat şeful statului.

Anunțul neprelungirii stării de urgență, care a fost decretată pe teritoriul României începând cu 16 martie, poate fi și o veste bună pentru competițiile sportive. Cum restricțiile de deplasare nu vor mai exista, atunci fotbaliștii ar putea să meargă la cluburile cu care sunt sub contract și să se antreneze. Ulterior, după o perioadă de reacomodare la efort, campionatele de fotbal ar putea reîncepe.

Din play-off-ul Ligii 1 mai sunt de disputat 8 etape, iar din play-out mai sunt încă 12 runde. Din Liga 2 și Liga 3 mai sunt de desfășurat câte 14 etape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 2-a | Continuă problemele financiare la clubul de sub Pietricica: Au stins LITIGIUL cu Bogdan Bacalu, însă au termen până luni să își achite obligațiile financiare față de bulgarul Mario Petkov!

ACSM Ceahlăul va juca din păcate și acest sezon de L2 în proporție de 99% în play-out, clubul având încă mari probleme de a stinge litigiile...