vineri, 24 aprilie 2020

Luna iunie, ”un moment în care competițiile ar putea fi reluate”, e de părere ministrul Tineretului și Sportului, dar ”spectatorii vor mai avea ceva de aşteptat”. Ce spune despre revenirea la pregătire după 15 mai și riscurile la care sunt expuși sportivii

Reluarea competițiilor sportive în luna iunie este varianta la care se gândește și ministrul Tinereturului și Sportului. Ionuț Stroe a susținut, joi, o videoconferință de presă în care a vorbit despre actuala situație din sportul românesc creată de noul coronavirus, pandemie care a îmbolnăvit 10.096 persoane în România și a dus la decesul a 545 de oameni până joi după-amiază. Declarația vine în contextul în care, miercuri, președintele Klaus Iohannis anunța că nu va prelungi starea de urgență care se încheie pe 15 mai, iar o parte dintre restricții, cum ar fi cea de deplasare cu declarații scrise, vor dispărea.

Chiar dacă a înaintat ca termen de reluare a competițiilor sportive în luna iunie, din punctul său de vedere, Ionuț Stroe a mai precizat că este prematur de stabilit o dată certă, deoarece nu se cunoaşte evoluţia pandemiei. Totodată, crede că, chiar dacă se va da undă verde pentru meciuri, spectatorii ”cu siguranţă vor mai avea ceva de aşteptat” pentru a merge la astfel de evenimente.

”Momentul reluării competiţiilor încă nu a sosit, iar când se va întâmpla acest lucru va fi foarte bine şi explicit descris de legi şi ordonanţe. Acestea vor descrie modul în care se vor desfăşura. Luna iunie este un moment în care, din punctul meu de vedere, s-ar putea realiza reluarea competiţiilor, dar e prematur de spus. Eu nu angajez niciun fel de afirmaţie publică în sensul stabilirii unei date sau a unei luni exacte. Ca ministru mi se pare uşor hazardat să afirm acum o anume lună. Dar sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii de ceva vreme pentru a analiza această problemă. Avem studii medicale, lucrăm la un plan concret privind măsurile pe care trebuie să le luăm pentru relansarea sportului. Dar trebuie să o facem gradual şi foarte atent. Contează foarte mult ca evoluţia acestei epidemii să ne permită să reluăm activităţile sportive. Cu siguranţă spectatorii vor mai avea ceva de aşteptat, asta ca să ofer un răspuns complet”, a susținut ministrul Ionuț Stroe, citat de Agerpres.

Zilele trecute, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că această pauză a competițiilor sportive ar putea fi prelungită cu încă trei luni, adică să se reia în luna august.

Ionuț Stroe își dorește ”din suflet reluarea activităţilor sportive”, însă trebuie făcută după reguli clare, stabilite din timp. ”Dar prioritatea absolută este siguranţa şi sănătatea publică. Relansarea activităţii trebuie făcută gradual după nişte reguli clare şi bine definite, în niciun caz la mica înţelegere sau sub presiunea unor competiţii blocate de aceasta criză. Momentul reluării nu a sosit, dar trebuie pregătit din timp. Trebuie relansată activitatea, dar într-un mod foarte, foarte atent”, a mai spus ministrul Tineretului și Sportului.

Ionuț Stroe, despre revenirea la pregătire după 15 mai: ”Nu vreau să ofer o dată, pentru că este prematur”

Întrebat dacă sportivii vor putea reveni la bazele de pregătire după 15 mai, când se încheie starea de urgență, politicianul a considerat că este prematur pentru a lansa o astfel de informație. Ionuț Stroe a precizat însă că se încearcă definirea a ceea ce înseamnă ”pregătire centralizată după regulile epidemiologice actuale” și că bazele de pregătire ar trebui să îndeplinească anumite condiții stricte de izolare pentru a putea găzdui sportivi.

”Depinde foarte mult, pentru că există diferenţe între sporturile individuale şi sporturile de echipă. Pe de altă parte, contează mult modul gradual în care se va face această revenire în bazele sportive. În aceste momente încercăm să definim ce înseamnă pregătire centralizată după regulile epidemiologice actuale. În sensul că aceste baze de pregătire trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a putea găzdui sportivii după 15 mai. Pentru că aceste baze trebuie să dea posibilitatea unei izolări din partea tuturor de acolo, adică sportivi, staff tehnic, personal auxiliar, oameni care deservesc şi aşa mai departe. Avem modele la care lucrăm şi la momentul potrivit vom veni cu aceste detalii, adică modul în care bazele pot găzdui sportivi. De asemenea, nu vreau să ofer o dată, pentru că este prematur şi nu aş face decât să întreţin o zvonistică. Pentru că acest lucru depinde foarte mult de evoluţia pandemiei de coronavirus”, a declarat Ionuț Stroe, citat de Agerpres.

”Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros şi amănunţit în care vor fi deschise antrenamentele”

Ministrul Tineretului și Sportului a precizat însă că sporturile de echipă, cum este și cazul fotbalului, vor avea un regim mai strict de respectat faţă de disciplinele individuale.

”Nu au existat niciun fel de presiuni din partea federaţiilor pentru a începe mai repede competiţiile. Port un dialog corect cu toţi cei care se interesează de modalitatea în care se pot relua antrenamentele sau competiţiile. Riscurile de infectare sunt similare în întreaga societate, iar sportul nu este exceptat de această pandemie. Ba chiar studiile arată că sportivii care practică antrenamente de intensitate ridicată sunt mai susceptibili la infecţii şi în a contracta acest virus. Iar asta cu atât mai mult ne pune în gardă şi ne face să fim extrem de prudenţi în a demara şi a stabili cadrul în care pot fi reluate pregătirile sau competiţiile. În acest moment, orice formă de antrenament colectiv este limitată. Eu nu încurajez aceste antrenamente fără a avea expertiza, acordul sau un cadru oferit de epidemiologi şi Ministerul Sănătăţii. Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros şi amănunţit în care vor fi deschise antrenamentele. Într-o fază incipientă se va lucra mai mult individual, probabil că perioada va fi undeva la zece zile. După aceea, gradual, se va trece la antrenamente cu mai mulţi participanţi. Dar asta atunci când va fi momentul”, a afirmat Ionuț Stroe în cadrul videoconferinței de presă.

În actualul sezon fotbalistic, din play-off-ul Ligii 1 mai sunt de disputat 8 etape, iar din play-out mai sunt încă 12 runde. Din Liga 2 și Liga 3 mai sunt de desfășurat câte 14 etape.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 2-a | Continuă problemele financiare la clubul de sub Pietricica: Au stins LITIGIUL cu Bogdan Bacalu, însă au termen până luni să își achite obligațiile financiare față de bulgarul Mario Petkov!

ACSM Ceahlăul va juca din păcate și acest sezon de L2 în proporție de 99% în play-out, clubul având încă mari probleme de a stinge litigiile...