sâmbătă, 15 iunie 2024

Fotbal liga a 2-a | CSM Focșani 2007 este cea de 6-a formație promovată în eșalonul secund după finala fără emoții cu CS Dinamo. Se cunosc 19 din cele 22 de formații ce vor forma liga a 2-a în sezonul următor!

CSM Focșani 2007 a câștigat finala barajului de promovare în Liga 2, 2-0 în fața celor de la CS Dinamo, și a ajuns pentru prima dată în ultimii 16 ani în al doilea eșalon al fotbalului românesc.

După ce a pierdut primul baraj cu promovarea pe masă, cu Metalul Buzău, gruparea vrânceană a mai primit o șansă și a evoluat alături de CS Dinamo, SCM Râmnicu Vâlcea şi CSC Ghiroda într-un mini-turneu din care o singură echipă urma să urce în Liga 2.

Focșani s-a impus dramatic în semifinală contra celor de la Râmnicu Vâlcea, scor 3-2, cu un gol marcat de Zaharia în minutul 119, iar în ultimul act i-a învins pe cei de la CS Dinamo, 2-0, și a promovat în Liga 2 după 16 ani.

În 2008, CSM Focșani retrograda de pe a doua scenă a fotbalului din România. Au urmat apoi câțiva ani în Liga 3, din 2013 în 2016 echipa nu a existat, s-a înscris din nou în Liga 4 în 2016, a promovat în primul an, după care au urmat alte 9 sezoane în liga a treia.

După golul lui Enache din minutul 6 al duelului cu CS Dinamo, dar și în urma reușitei lui Gorovei din final, suporterii focșăneni au aprins torțe și fumigene în tribune, ceea ce l-a făcut pe unul dintre comentatorii Digi Sport să spună că fanii au făcut o ”atmosferă sud-americană”.

„Invizibili”, fotbaliștii pregătiți de Gică Mihali și Florin Bratu n-au găsit răspunsuri. Au fost „sufocați” în propriul careu, Focșaniul fiind unica echipă care a contat în plan ofensiv. Bara i-a salvat pe dinamoviști, care nu și-au revenit din „pumni” până la pauză.

Cu spatele la zid, CS Dinamo a dat semne timide de revenire după pauză. A amenințat poarta gazdelor în două rânduri, dar CSM Focșani a scăpat de fiecare dată nevătămată. 

Până la urmă, a punctat tot formația din Vrancea, la capătul unui contraatac „ucigător”, cu Gorovei în rol de finalizator. Așa s-au spulberat speranțele de promovare ale echipei Internelor, în timp ce la Focșani, pe stadionul „Milcovul”, a început sărbătoarea.

Focșani (aproximativ 85.000 de locuitori) este cel mai mare oraș din România care nu a avut vreodată echipă în prima ligă. E urmat de Deva și Zalău. Înființat în 1953 sub numele de Spartac Focșani, clubul vrâncean a atins apogeul în perioada 1980-1994, când a încheiat de trei ori pe poziția a treia în divizia secundă.

Vrâncenii evoluează pe stadionul ”Milcovul”, construit în 1974, cu o capacitate de 8.500 de locuri.

Puține lucruri s-au schimbat la arena care a prins viață în urmă cu aproape 50 de ani. În locul bătrânelor bănci de lemn din tribune și-au făcut apariția câteva scaune colorate, dar doar în anumite sectoare, în timp ce în alte părți spectatorii au de ales între a sta în picioare sau direct pe beton, iar tabela, care până mai ieri era acționată manual, a fost înlocuită cu una electronică.

În schimb, gazonul de pe stadionul ”Milcovul” este excelent, poate unul dintre cele mai bune din țară. Totuși, doar suprafața de joc este îngrijită, toată zona verde ce depășește tușele terenului fiind ”ca după război”.

Cel mai important nume lansat în fotbalul mare de orașul Focșani este Narcis Răducan (48 de ani), fost jucător la Steaua sau Rapid. De asemenea, la Unirea, așa cum s-a numit echipa timp de mai multe decenii, a evoluat, printre alții și Edi Iordănescu, selecționerul României.  

22 de echipe în Liga 2, din sezonul 2024/2025 doar 19 sunt sigure până acum de prezența lor în viitorul sezon

FC Voluntari

FCU Craiova

CS Corvinul 1923 Huneduara

CSC 1599 Șelimbăr

CS Mioveni

FK Csikszereda

CSM Reșița

ACSM Ceahăul Piatra Neamț

CFC Argeș

Metaloglobus București

CSC Dumbrăvița

CSA Steaua

AFC Chindia Târgoviște

CS Concordia Chiajna

CSM Slatina

ACS Viitorul Pandurii Tg.Jiu

FC Bihor

CS Afumați

AFC Câmpulung Muscel

AFC Metalul Buzău

CS Unirea Ungheni 2018

CSM Focșani 2007

CS Concordia Chiajna, ACSM Ceahlăul Piatra Neamț și ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu nu au primit certificare din partea Comisiei de certificare din cadrul Federației Române de Fotbal, neîndeplinind condițiile MINIME de certificare pentru L2.

Toate au calea apelului, din acest motiv FRF nefăcând niciun anunț vizavi de acest proces. Apoi, în situația în care nu ar obține certificarea nici la recurs, atunci cluburile pot merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, unde în sezonul trecut a ajuns FC Brașov, fără succes însă, din acest motiv retrogradata Progresul Spartac a ajuns să fie reprimită în campionat.

Unirea Dej este prima sub linie și a primit certificarea pentru Liga 2

Este devreme pentru a face calcule de posibile înlocuitoare ale cluburilor cu probleme, mai ales că cele trei cu drept de joc asigurat în Liga 2 au calea apelului și, cel mai probabil, vor obține în cele din urmă certificarea, fie și cu o sancțiune financiară.

Altfel, în situația în care se ajunge ca cel puțin o echipă cu drept de joc în Liga 2 să nu obțină certificarea, atunci locul acesteia va fi luat de formația cu cel mai mare număr de puncte avut dintre retrogradate. Iar ordinea este următoare: Unirea Dej (27 puncte), CS Tunari (20 puncte), CSM Alexandria (13 puncte).

foto: Gigi Căldare - arhivă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Fotbal liga a 2-a | ACSM Ceahlăul merge sub Turnul Chindiei pentru a recupera din punctele pierdute acasă cu Slatina și Metaloglobus. Marco Veronese nu poate conta pe Albel Folha și Jakov Katușa încă rerefăcuți

  ACSM Ceahlăul Piatra Neamț a plecat aștăzi spre Târgoviște pentru partida de mâine de la orele 16:00 cu formația dâmbovițeană AFC Chindia,...